Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Vihreiden vaalikampanja
vastaukset valmiina. Vihreät on valmis hyväksymään Juha Sipilän linjauksen kansainvälisestä ilmastopolitiikasta osakirjauksena hallitusohjelmaan, vaikka pitää sitä kunnianhimon tasoltaan riittämättömänä.Iiro Törmä

vastaukset valmiina. Vihreät on valmis hyväksymään Juha Sipilän linjauksen kansainvälisestä ilmastopolitiikasta osakirjauksena hallitusohjelmaan, vaikka pitää sitä kunnianhimon tasoltaan riittämättömänä.

Sipilän EU-linja ei kelpaa vihreille

30.4.2015 13.22

Annakaisa Suni

Vihreät ei kannata keskustan esittämiä linjauksia Suomen EU-politiikasta.

Vihreät ei hyväksy sitä, että talouspolitiikan koordinaatiosta pyritään luopumaan ja että talouskriiseihin ajautuneet maat jätetään vaille tukea. Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk) linjasi EU-politiikkaa tiistaina ja pyysi puolueita ottamaan kantaa siihen sekä 14 muuhun kysymykseen. Keskustan linjan on tulkittu olevan sellainen, että myös perussuomalaiset voivat sen hyväksyä.

Vihreiden mukaan vaatimus talouspolitiikan koordinaatiosta saattaisi osua Suomen omaan nilkkaan: se voisi johtaa esimerkiksi siihen, että Suomikaan ei voisi saada tarvitessaan tukea esimerkiksi elintarviketeollisuudelle, jos Venäjän vastaiset pakotteet heikentävät sen kannattavuutta.

Euroopan vakausmekanismin ehdoton rajoittaminen nykyisen kapasiteetin ja pääomarakenteen puitteisiin ei myöskään ole mahdollista, jos rahoitusongelmat pahenevat merkittävästi jossakin euroalueen maassa, vihreät toteaa vastauksessaan.

"Kansalliseen talouspolitiikkaan palaaminen ei ole mahdollista, jos halutaan tehdä oikeudenmukaista talouspolitiikkaa ja ehkäistä kriisejä", sanoo vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto Vihreälle Langalle.

Vihreiden mukaan kriisimaiden omat toimet ovat kuitenkin etusijalla ja sijoittajien vastuuta pitää lisätä.

Vihreät toteaa, että puolue on valmis neuvottelemaan hallitusohjelmasta Sipilän ehdottamassa kokoonpanossa, elleivät erot poliittisissa tavoitteissa sitä estä. Vihreä puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä päättivät vastauksista tänään torstaina iltapäivällä.

Näin vihreät linjaa kynnyskysymyksistään:

"Voimme olla mukana hallituksessa, joka panostaa kotimaiseen uusiutuvaan energiaan eikä hyväksy ydinvoimalle uusia tai päivitettyjä periaatelupia. Talouden uudistamisessa on puolustettava jokaisen ihmisen ihmisarvoa ja ympäristöä. Ympäristön- ja luonnonsuojelun jo saavutettu taso on turvattava ja otettava edistysaskeleita. Heikoimmassa asemassa olevien asemaa on parannettava ja tasa-arvoa edistettävä. Koulutuksen riittävät julkiset resurssit ja koulutuksen tasa-arvo on turvattava."

Vihreät on valmis hyväksymään Sipilän linjauksen kansainvälisestä ilmastopolitiikasta osakirjauksena hallitusohjelmaan, vaikka pitää sitä kunnianhimon tasoltaan riittämättömänä.

"Vihreät haluavat sitovia ja korkeampia ilmastotavoitteita niin EU:ssa kuin Suomessakin", puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo.

Vihreät jakaa valtiovarainministeriön tilannekuvan Suomen talouden tilasta ja viiden prosentin kestävyysvajeesta. Puolue jakaisi kuitenkin vm:n tälle vaalikaudelle esittämät kuuden miljardin euron julkiset säästöt kahdelle vaalikaudelle. Tällä kaudella vihreät sopeuttaisi budjettia 1,7 miljardilla eurolla etupäässä karsimalla ympäristölle haitallisia tukia ja torjumalla harmaata taloutta.

Vastauksissaan vihreät toteaa myös, että koskiensuojelulakia ei tule purkaa eikä Kollajan ja Vuotoksen tekoaltaita rakentaa, että biotalouteen ja cleantechiin tulee panostaa, perustulokokeilua edistää ja että perhevapaissa tulee ottaa käyttöön 6+6+6-malli. Vihreät nostaisi Suomen pakolaiskiintiön 2000:een ja ottaisi käyttöön humanitaarisen viisumin, jotta Eurooppaan pyrkivien hukkumiset Välimerellä saataisiin estettyä.

Juha Sipilä on kertonut kutsuvansa valitsemansa puolueet hallituneuvotteluihin ensi viikon keskiviikkona tai torstaina.

 

Vihreiden vastaukset hallitustunnustelijan kysymyksiin puolueen sivuilla

17.40 Lisätty Ville Niinistön kommentti.

hallitusneuvottelut 




Viite