Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Ska Keller: TTIP-sopimuksen vastustus voidaan kiertää tempuilla

13.2.2015 16.36

Kati Pietarinen

Onko TTIP kaatumassa? Näinkin voisi päätellä EU:n ja Yhdysvaltojen välistä vapaakauppasopimusta koskevan viimeaikaisen uutisoinnin perusteella. Ranskassa senaatti suhtautuu kielteisesti TTIP:iin sisältyvään investointisuojamekanismiin ja Kreikan vaalit voittanut Syriza on julistanut, ettei se allekirjoita sopimusta.

TTIP-neuvottelut kuitenkin jatkuvat edelleen, niiden kahdeksas kierros käytiin Brysselissä käytiin viime viikolla. Europarlamentin vihreän ryhmän edustaja, kansainvälisen kaupan valiokunnan jäsen Ska Keller arvioi Vihreän Langan haastattelussa, että parlamenttien vastustus voidaan kiertää.

Brittilehti Observer arvioi alkuviikosta, että TTIP:iin sisältyvä kiistanalainen investointisuojamekanismi saatetaan poistaa sopimuksesta. Investointisuojamekanismin myötä yritykset voivat vaatia korvauksia, jos kohdemaa muuttaa lainsäädäntöään investoijien kannalta epäedulliseen suuntaan. 

”Jos investointisuojamekanismi poistetaan neuvotteluista, Yhdysvallat tulee vaatimaan vastalahjaksi myönnytyksiä, jotka vesittävät sopimusta. Vaihtoehto on, ettei saada minkäänlaista sopimusta aikaan”, Observerin analyysissa kerrotaan.

Investointisuojan – tai jopa koko TTIP-sopimuksen – kaatumisesta vihjaavia uutisia on tullut viime viikkoina muitakin. Viime viikon maanantaina Euractiv-sivusto kertoi, että Syriza aikoo kaataa TTIP-sopimuksen.

“Voin vakuuttaa, että Syriza-enemmistöinen parlmentti ei koskaan ratifioi sopimusta. Tämä on suuri lahja Kreikan kansan lisäksi kaikille eurooppalaisille”, valtiosihteeri Georgios Katrougkalos kommentoi uutissivustolle.

Euractivin mukaan myös Syrizan hallituskumppani, konservatiivinen Itsenäiset kreikkalaiset -puolue vaikuttaa vastustavan sopimusta. Teoriassa Kreikka voisi hyvin kaataa sopimuksen: TTIP on hyväksyttävä jäsenvaltioiden hallituksista koostuvassa Eurooppa-neuvostossa yksimielisesti, sekä todennäköisesti myös jäsenvaltioiden parlamenteissa.

Viime torstaina myös Ranskan senaatti hyväksyi tekstin, joka vaatii investointisuojamekanismin muokkaamista tai jopa poistamista EU:n ja Kanadan välisestä CETA-sopimuksesta. TTIP:hen sisältyvän investointisuojan ajatellaan seuraavan CETA:n mallia. Ranskan ulkomaankauppaministeri Matthias Fekl tuki senaattia toteamalla, ettei investointisuojaa ole pakko sisällyttää kansainvälisiin kauppasopimuksiin.

Syyskuussa Itävallan parlamentin alahuone totesi investointisuojan sisällyttämisen sopimuksiin kehittyneen oikeusjärjestelmän omaavien maiden kanssa älyttömäksi. Myös Alankomaiden parlamentti suhtautuu investointisuojaan kriittisesti.

Ska Keller ei silti ole vakuuttunut siitä, että viime viikkojen uutiset todella vaikuttaisivat neuvottelujen lopputulokseen.

”Syriza sanoi, että he eivät allekirjoita TTIP:tä. Aluksi ajattelin että jee, he sanovat sopimukselle ei. Mutta kiinnostavaa on, ettei kukaan välitä tästä, ketään ei kiinnosta. Se tarkoittaa, että ajatellaan että no joo, kyllä tämä voidaan kiertää”, Keller sanoi Vihreä Langalle tiistaina Euroopan parlamentissa Strasbourgissa.

Eri maiden parlamenttien kielteiset kannat on mahdollista ohittaa, Keller uskoo.

”Ei ole selvää, miten hallitukset suhtautuvat parlamenttien kantoihin. On olemassa temppuja, joilla sopimus voidaan esimerkiksi väliaikaisesti voimaan ilman, että Kreikan parlamentilta kysytään. Sitten sopimus vois olla vaikka aikojen loppuun väliaikaisesti voimassa.”

Ylipäänsä Syrizan valtiosihteerin puheessa voi olla kyse neuvotteluasemien parantamisesta.

”Voi hyvin olla, että Syriza muuttaa mielensä. He tarvitsevat myös aseita neuvotteluihin heille tärkeimmistä asioista. Selkeästi tämä ei ole heidän prioriteettilistansa kärjessä.”

Myös suomalainen vasemmistoliiton meppi Merja Kyllönen sanoo, että johtavat poliitikot vaikuttavat pitävän Syrizan TTIP-kantaa lähinnä neuvotteluvetona muihin taloudellisiin kysymyksiin liittyen.

Euroopan parlamentissa – jonka on myös hyväksyttävä sopimus – investointisuojan kaatuminen vaatisi taakseen sosialistiryhmän. Ryhmä on aiemmin puhunut sopimusta vastaan, mutta tilanne on kenties muuttunut.

”Parlamentti hyväksyy huhtikuussa TTIP:stä päätöslauselman. Neuvottelupaperista ei ole poistettu investointisuojaa, ja sen valmistelija on sosialistiryhmän jäsen, kansainvälisen kaupan valiokunnan puheenjohtaja Bernd Lange. Tämä on selkeä suunnanmuutos”, Keller sanoo.

Aiemmin Lange on EurActiv-lehden mukaan kannattanut investointisuojan poistoa sopimuksesta.

Kellerin mukaan Saksan sosialistiulkoministeri Sigmar Gabriel haluaa pitää investointisuojan mukana sopimuksessa ja on kiertänyt Euroopan demareiden vieraana puhumassa näitä kantansa taakse.

Europarlamentin vihreä ryhmä ei tee päätöstä siitä, miten he äänestävät TTIP:stä ennen kuin valmis teksti on pöydässä.

”Mutta kaikki viittaa siihen suuntaan, että sopimus on mahdoton hyväksyä”, Keller sanoo.

TTIP  vapaakauppa  sopimukset  eu 




Viite