Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Tahdon-juhlaa Eduskuntatalon edustalla
läpi jo. Tasa-arvoinen avioliittolaki ei tule uuden hallituksen käsittelyyn, vaikka oikeusministeri Lindströmin kommenteista voi päätellä toisin. Kuva on otettu eduskunnan edustalla viimesyksyisen äänestyksen aikaan.Lasse Leipola

läpi jo. Tasa-arvoinen avioliittolaki ei tule uuden hallituksen käsittelyyn, vaikka oikeusministeri Lindströmin kommenteista voi päätellä toisin. Kuva on otettu eduskunnan edustalla viimesyksyisen äänestyksen aikaan.

Uskokaa jo: Hallitus ei voi kaataa tasa-arvoista avioliittolakia

25.6.2015 15.08

Annakaisa Suni

Oikeusministeri Jari Lindström (ps) empii Kouvolan Sanomien mukaan tasa-arvoisen avioliittolain esittelyä valtioneuvostossa, sillä hän ja perussuomalaiset ovat vastustaneet aloitetta.

Tasa-arvoinen avioliittolaki on kuitenkin jo hyväksytty eduskunnassa ja presidentti Sauli Niinistö on vahvistanut sen. Vihreä Lanka kumosi viimeksi kesäkuun alussa mediassa esiintyneitä vääriä tietoja, joiden mukaan uusi hallitus voisi estää lain voimaantulon. Tämä hallituksen vastuulla on sen sijaan tehdä tarvittavat muutokset esimerkiksi isyyslakiin, nimilakiin ja adoptiolakeihin viimeistään maaliskuussa 2017, jotta ne sopivat yhteen uuden avioliittolain kanssa.

Puhuessaan tasa-arvoisesta avioliittolaista ministeri Lindströmkin vaikuttaa levittävän väärää tietoa, joko tahallaan tai tietämättömyyttään. Vihreä Lanka soitti ministerin erityisavustaja Leena Riekkolalle selvittääkseen, onko ministeriä tulkittu väärin.

Mistä laista ministeri Lindström puhuu, erityisavustaja Leena Riekkola?

"Tasa-arvoisesta avioliittolaista", Riekkola vastaa.

Hän haluaa kuitenkin selvittää asian, koska ei ole perehtynyt siihen aiemmin, ja palaa asiaan muutaman tunnin kuluttua.

"Varsinainen tasa-arvoinen avioliittolaki on hyväksytty ja that's it. Ymmärtääkseni tämä on yhteinen paketti, joka sisältää käytäntöön, toimeenpanoon ja etuuksiin liittyviä lakeja. Käytännössä tarvitaan muutokset niihin lakeihin, jotta tasa-arvoisen avioliittolain käytännöllinen merkitys alkaa toimia", Riekkola sanoo.

Mitä tapahtuu, jos muita lakeja ei muuteta?

"En ole juristi. Ymmärrykseni on, että jos muut lait jäisivät vahvistamatta, etuudet eivät siltä osin olisi voimassa. Miten se on suhteessa tasa-arvoiseen avioliittolakiin, siihen täytyy ottaa juristin kannanotto."

Kouvolan Sanomien jutussa Jari Lindström kertoo, että joku muu voi esitellä asian, jos hän on poissa. Vaikka Lindström ei henkilökohtaisesti kannata tasa-arvoista avioliittolakia, hän ei siis ole kaatamassa sitä. Jääminen pois esittelystä olisi lähinnä symbolinen ele.

Myös Riekkola sanoo, että lakimuutokset voi esitellä joku muu ministeri, vaikka Lindströmin tehtävä on niitä oikeusministerinä puolustaa.

Tasa-arvoinen avioliittolaki on siis jo hyväksytty. Aika ajoin nousevista otsikoista huolimatta myös muiden lakien sopeuttaminen siihen etenee.

Iltalehti kertoo, että vihreät aikoo jättää asiasta kirjallisen kysymyksen ministeri Lindströmille.

"Lindström osoittaisi hyvää johtajuutta sanomalla, että päätös on tehty ja pulinat pois", vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo lehdelle.

Myös sdp:n puoluesihteeri Reijo Paananen ihmettelee Lindströmin lausuntoa tiedotteessa.

tasa-arvoinen avioliittolaki 




Viite