Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / Images Money (CC-BY)

Euro-seteleitä
Sulle, mulle. Erilaiset intressit eivät saisi peittää faktoja verokeskustelussa.Flickr / Images Money (CC-BY)

Sulle, mulle. Erilaiset intressit eivät saisi peittää faktoja verokeskustelussa.

Analyysi

Verojen maksaminen ei ole rikkaiden yksinoikeus

8.7.2015 15.13

Lasse Leipola

Tuloverotuksesta käytävää keskustelua seuratessa saattaa helposti tulla sellainen olo, että verojen maksaminen on eniten tienaavien yksinoikeus, johon keski- ja pienituloiset osallistuvat lähinnä symbolisella panoksella.

Esimerkiksi Yle julkaisi eilen tiistaina verkkosivuillaan jutun otsikolla ”Kovapalkkaisin 11 prosenttia maksoi 45 prosenttia veroista – pienituloisin 44 prosenttia alle 8 prosenttia”. Jos jätetään huomioimatta se, että jutun asiasisältö on enimmäkseen lainattu aiemmin samana päivänä Sitran sivuilla julkaistusta blogista, päästään itse ongelman äärelle.

Otsikon ja ingressin väite siitä, että suurituloiset maksavat suurimman osan Suomen veroista, ei nimittäin pidä lainkaan paikkaansa. Ylen juttu ja Sitran blogi perustuvat molemmat Tilastokeskuksen Veronalaiset tulot 2013 -tilastoon, joka julkaistiin viime joulukuussa.

Tässä tilastossa on, kuten nimikin kertoo, huomioitu veronalaiset tulot eli käytännössä palkka ja pääomatulot. Sen sijaan esimerkiksi arvonlisäveron kaltaisia välillisiä veroja, jotka muodostavat verokertymästä noin kolmanneksen, ei ole huomioitu. Molemmissa kirjoituksissa tämä rajoitus todetaan, mutta sitä ei aseteta oikeisiin mittasuhteisiin.


Sitran kirjoituksessa, josta Ylekin on oman uutisensa enemmän tai vähemmän ammentanut, tilastot esitellään siten, että verotuksen progressio vaikuttaa liian kireältä. Veroprogressio, eli veroasteen kiristyminen tulojen kasvessa, koskee kuitenkin vain tulojen verotusta, joka muodostaa vain kolmanneksen kokonaisverokertymästä. Välilliset verot ja pakolliset sosiaaliturvamaksut, jotka ovat kumpikin noin kolmanneksen, ovat sen sijaan käytännössä katsoen tasaveroja: työeläkemaksu vie kaikilta saman osuuden palkasta eikä arvonlisäveroakaan lasketa erikseen kuluttajan tulotason mukaan.

On helppo arvata, mikä on tässä kohdassa progression löysääjien perusargumentti: suuremmat tulot tarkoittavat suurempaa kulutustasoa, jolloin myös välillisiä veroja maksetaan enemmän. Tämä on tietysti totta, mutta se ei tarkoita sitä, että välilliset verot jakautuisivat progressiivisesti kuten tulovero.

Tulonjakotilaston mukaan suurituloisimman kymmenyksen käytettävissä olevat tulot olivat noin viidesosan kaikista tuloista. Jos katsotaan ainostaan kolmannesta verokertymästä, voisi Ylen jutun logiikkaa (ja otsikon rakennetta) myötäillen väittää, että kovapalkkaisin 10 prosenttia maksoi 20 prosenttia veroista – pienituloisin 50 prosenttia yli 30 prosenttia.


Todellisuus on kuitenkin vielä tätä monimutkaisempi, sillä jokaisessa tuloluokassa käytetään rahaa vähän eri tavalla.

Tilastokeskus on tutkinut kotitalouksien kulutusmenoja tuloviidenneksittäin viimeksi vuoden 2012 osalta. Edellä mainitun tulonjakotilaston mukaan eniten tienaavan tuloviidenneksen käytettävissä olevat tulot ovat noin nelinkertaiset verrattuna vähiten tienaavaan viidennekseen. Jos kulutus olisi samanlaista kaikissa ryhmissä, toteutuisi tämä "yhden suhde neljään" -kaava kaikissa kulutustyypeissä.

Näin ei kuitenkaan ole. Ensinnäkin yhteenlasketuissa kulutusmenoissa eniten tienaavien menot ovat vain kolminkertaiset vähiten tienaaviin verrattuna, eli hyvätuloisin viidennes laittaa suhteessa eniten rahaa talteen. Pääomatulojen verotusta lukuunottamatta talletukset tai sijoitukset eivät kasvata verokertymää.

Valmismatkoissa ero on huomattavan räikeä: eniten tienaavat käyttävät niihin yli kymmenen kertaa enemmän kuin vähiten tienaavat. Tämä antaa perustellun syyn olettaa, että suurista tuloista kulutetaan ulkomailla huomattavasti suurempi osuus kuin pienistä tuloista.

Erityisen kiinnostavia ovat ne kulutustyypit, joista kerätään keskimääräistä enemmän tai vähemmän veroa. Esimerkiksi alkoholiin ja tupakkaan käytetty rahamäärä ei ole eniten tienaavalla viidennekselle edes kaksinkertainen verrattuna vähiten tienaavaan viidennekseen. Toisaalta vähiten tienaavat käyttävät suhteessa enemmän rahaa muun muassa elintarvikkeisiin, joiden arvonlisäverokanta on alempi.


Eniten tienaavat siis maksavat eniten veroja, mikä ei toivottavasti ole missään vaiheessa ollut kenellekään mikään uutinen. Sitä ei kuitenkaan ole myöskään Ylen väite siitä, että ”suurituloiset maksavat suurimman osan Suomen veroista”. Se ei nimittäin ole edes totta.

Juttuun on tarkennettu kello 17.11, että Ylen kirjoituksessa ei oteta kantaa veroprogression jyrkkyyteen. Juttuun on samalla lisätty myös maininta siitä, että sekä Sitra että Yle kertovat kirjoituksissaan, etteivät käytetyt tilastot koske kuin tuloveroja.




Viite