Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Vuoden 2011 äänet ja vuoden 2015 piirit
Vuoden 2011 äänet ja vuoden 2015 piirit. Ylimmässä paikassa oleva prosentti kertoo, kuinka suuri osuus seuraavaan paikkaan tarvittavista äänistä saatiin kerättyä. Tällainen vaalitulos nostaisi vihreiden paikkamäärän kymmenestä kahteentoista, mutta ainakin toistaiseksi gallupit lupaavat myös korkeampaa kannatusta.Iiro Törmä

Vuoden 2011 äänet ja vuoden 2015 piirit. Ylimmässä paikassa oleva prosentti kertoo, kuinka suuri osuus seuraavaan paikkaan tarvittavista äänistä saatiin kerättyä. Tällainen vaalitulos nostaisi vihreiden paikkamäärän kymmenestä kahteentoista, mutta ainakin toistaiseksi gallupit lupaavat myös korkeampaa kannatusta.

Vihreät hyötyvät vaalipiirien muutoksista eniten

14.11.2014 12.44

Sammeli Heikkinen

Seuraaviin eduskuntavaaleihin mennään osittain uusilla vaalipiireillä. Viime viikolla vahvistettiin myös piirikohtaiset edustajamäärät.

Jo ennestään suuret Helsingin ja Pirkanmaan vaalipiirit saivat lisäpaikan, kuten myös uusi Savo-Karjalan piiri. Toinen uusi vaalipiiri, Kaakkois-Suomi, taas menetti yhden paikan, kuten myös Vaasan ja Satakunnan vaalipiirit. Satakunnasta valitaan nyt siis vain kahdeksan edustajaa, ja se on Lapin seitsenedustajisen piirin jälkeen maan pienin.

Juuri nämä pienet vaalipiirit ovat ongelma, joihin edustajapaikkojen siirtely ja vaalipiirien maltillinen yhdistely ei ole tepsinyt.

”Kun esimerkiksi Satakunta pieneni entisestään, piilevä äänikynnys nousi entistä korkeammaksi. Siinä vahvistuu räikeä ongelma: äänestäjät eivät ole samanarvoisessa asemassa eri vaalipiireissä”, vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen sanoo.

Äänikynnyksellä tarkoitetaan ääniosuutta, joka puolueen täytyy saavuttaa, jotta se saa edes yhden edustajan läpi vaaleissa. Mitä pienempi vaalipiiri, sitä korkeampi kynnys. Korkea kynnys taas vaikeuttaa pienempien puolueiden ehdokkaiden läpipääsyä. Näin pienelle puolueelle annettu ääni menee helposti hukkaan pienessä vaalipiirissä.

”Ylivoimaisesti merkittävin asia on se, millä äänimäärällä saa yhden paikan. Poliittisen järjestelmän kannalta on tärkeää, että kansalainen voi äänestää muitakin kuin suurimpia puolueita.”

Vihreiden vaalitaistelua viime viikolla vahvistettu edustajapaikkajako saattaa Miettisen mukaan hieman helpottaa.

”Uudessa Savo-Karjalan vaalipiirissä peruskannatuksellamme pitäisi tulla paikka. Lisäpaikka edustajakiintiöön tasoittaa tietä vaalipiirin ensimmäiselle vihreälle kansanedustajalle.”

Miettinen arvioi, että myös Pirkanmaan ja Helsingin edustajakiintiöiden nousu helpottaa vihreiden vaalitaistelua. Pirkanmaalla tavoitteena on aiemmin menetetyn toisen paikan voittaminen takaisin, Helsingissä taas lisäpaikka tai kaksi.

”Näitä pieniä muutoksia verrattomasti isompi asia on voimaan astunut Itä-Suomen vaalipiiriuudistus. Sen ansiosta olemme historiallisessa tilanteessa: ensimmäistä kertaa vihreät kamppailevat lähes kaikissa vaalipiireissä kansanedustajan paikasta.”

Kokoomuksen Verkkouutiset laski Ylen tuoreimman mielipidetiedustelun perusteella, tulevia kansanedustajapaikkoja vaalipiireittäin. Vihreille tuli tällä mallilla peräti seitsemän lisäpaikkaa nykyisen kymmenen lisäksi. Verkkouutiset ei kuitenkaan kertonut, millaisella mallilla ennuste on tehty.

Vihreät  eduskuntavaalit 




Viite