Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / bob (CC-BY)

EU-lippu
Läpinäkyvyyttä. Vihreät haluaa veronkiertäjät kuriin.Flickr / bob (CC-BY)

Läpinäkyvyyttä. Vihreät haluaa veronkiertäjät kuriin.

Vihreät keräsi EU:ssa kannatusta veronkiertovaliokunnan perustamiseksi

23.1.2015 9.41

Kati Pietarinen

Europarlamentin vihreät saivat kuun puolivälissä kerättyä tarpeeksi kannattajia veronkiertoa selvittävän tutkintavaliokunnan perustamiseksi. Tutkintavaliokunta voidaan perustaa tutkimaan EU-lainsäädännön rikkomuksia tai lain heikkoa tulkintaa, jos se saa taakseen vähintään 188 meppiä.

Valiokunnan tehtävänä olisi tutkia jäsenmaiden tekemiä salaisia verosopimuksia ja selvittää, ovatko ne sopusoinnussa valtionapuun ja läpinäkyvyyteen liittyvän EU-lainsäädännön kanssa. Vihreiden mukaan Hollannin, Luxemburgin, Irlannin, Itävallan ja muiden maiden harjoittama aggressiivinen verokilpailu rikkoo jäsenvaltioiden välistä vilpittömän yhteistyön periaatetta.

”Tavoitteena on muodostaa käsitys veroparatiisien toimintatavoista, eri EU-maiden verovälttelyä edistävistä järjestelmistä sekä niiden suuryritysten kanssa tekemistä salaisista verosopimuksista. Viimeksi mainittu ulottaisi tutkinnan yritysten kotimaiden järjestelmiin”, vihreä eurokansanedustaja Heidi Hautala kirjoittaa blogissaan.

Hautala pitää erityisen kiinnostavana EU-komission viime viikolla julkaisemaa alustavaa johtopäätöstä, jonka mukaan Luxemburgin valtion ja Amazon-yhtiön verosopimusta on pidettävä EU:n perustamissopimuksessa kiellettynä valtiotukena.

Tutkintavaliokunta-aloitteen taustalla on Lux leaks -kohu, eli tutkivien toimittajien marraskuussa ja joulukuussa julkaisemat paljastukset monikansallisten yritysten salaisista verosopimuksista Luxemburgissa. Järjestelyjen avulla Pepsi, Ikea, Aig, Walt Disney, Skype ja yli 350 muuta yritystä välttivät maksamasta miljar­dien­ eurojen verran veroja.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker toimi tuona aikana Luxemburgin pääministerinä. Paljastukset johtivat marraskuussa äärioikeistolaisten ja euroskeptikoiden aloitteesta äänestykseen Junckerin komission luottamuksesta. Juncker selvisi ylivoimaisella enemmistöllä.

Vihreä aloite keräsi kannatusta myös suurimpien europarlamenttiryhmien sosialistien (S&D), konservatiivien (EPP) ja liberaalien (ALDE) edustajien joukossa, vaikka Euractiv-uutissivu kertoi joulukuussa isoimpien puolueiden johtajien kehottaneen edustajiaan pysymään siitä poissa. Eu-vastaisia edustajia ei huolittu aloitteen allekirjoittajiksi sen korostamiseksi, ettei kyse ole Junckerin tai EU:n vastaisesta toimesta, vihreän ryhmän talouspuhemies Sven Giegold painotti ryhmän tiedotteessa.

Tutkintavaliokunnan toteutuminen ei vielä ole varmaa. Europarlamentin ryhmänjohtajat ottavat siihen kantaa 5. helmikuuta. Jos päätös on myönteinen, valiokunnan perustamisesta, sen mandaatista ja kokoonpanosta päätetään täysistunnossa yksinkertaisella enemmistöllä.

EU:n mukaan jäsenmaat menettävät vuosittain jopa tuhat miljardia euroa veropetoksissa ja veronkierrossa.

veronkierto  Vihreät 




Viite