Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Markus Sommers

Ville Niinistö
Maan etu. Ville Niinistö uskoo kompromissiin: ”Vaikka hallitus on ollut huono ja joutasi siinä mielessä kaatua, niin Suomi tarvitsee sote-uudistuksen.”Markus Sommers

Maan etu. Ville Niinistö uskoo kompromissiin: ”Vaikka hallitus on ollut huono ja joutasi siinä mielessä kaatua, niin Suomi tarvitsee sote-uudistuksen.”

Ville Niinistö: Vihreitä ei ole kosiskeltu hallitukseen

6.11.2015 10.33

Sammeli Heikkinen

Vihreitä ei ole lähestetty hallitustunnusteluilla, puolueen puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo Vihreälle Langalle. Vihreät ei myöskään olisi valmis lähtemään Juha Sipilän (kesk) tueksi.

"On selvä, että tähän hallitukseen ja tällä hallitusohjelmalla vihreät eivät voisi osallistua", Niinistö sanoo.

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että keskusta on varautunut kokoomuksen lähtöön hallituksesta suunnitelmalla, jossa kristilliset ja rkp tulisivat hallitukseen. Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund sanoi Iltalehdelle, ettei häneen ollut oltu yhteydessä asian suhteen.

Niinistö ei halua sanoa ehdottomasti ei mahdollisuudelle, että nykyisen eduskunnan pohjalle voitaisin kenties rakentaa vihreillekin sopiva hallitus jollakin kokoonpanolla.

Hänen mielestään todennäköistä kuitenkin on, että kokoomuksen potkiminen hallituksesta johtaisi uusiin vaaleihin ja niiden jälkeen vahvan enemmistöhallituksen muodostamiseen.

Sote-kysymyksen ratkaisun vaikeus ei tullut yllätyksenä. Niinistön mukaan Sipilän tiukkoihin aikarajoihin nojaava johtamistapa on kuitenkin osoittautunut "yllättävän repiväksi".

"Vihreät sinällään kannattaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista välitason demokraatisilla sotealueilla. Mutta kun puhutaan näin tärkeästä asiasta, niin pitäisi kuunnella asiantuntijoita ja pyrkiä laajaan parlamentaariseen yhteisymmärrykseen."

Niinistön mukaan vihreät ovat kuunnelleet tarkkaan uudistusta pohtineita asiantuntijoita, jotka ovat korostaneet, ettei sote-alueita pitäisi olla enemmän kuin 12. Keskustan runnoma 18 alueen malli johtaisi Niinistön mukaan siihen, etteivät kaikki muodostettavat alueet olisi riittävän vahvoja palveluiden tuottamiseen.

"Nyt Sipilän mallissa olisi 12 päivystyssairaalaa ja siten 12 parempaa sotealuetta ja kuusi huonompaa. Miksi tehdä kaksiportainen järjestelmä, jossa osa alueista ei pysty hoitamaan tehtäviään?"

Niinistön mielestä huonoin vaihtoehto olisi se, että keskusta pitää kiinni 18 alueesta ja kokoomus saa tämän mallin päälle raha seuraa potilasta -vaatimuksensa läpi. Hän epäilee, että tämä johtaisi yksityispuolen vahvistumiseen julkisen kustannuksella, kun osa alueista olisi liian heikkoja julkisten palveluiden järjestämiseen.

"Pääministerille haluaisin lähettää sellaisen viestin, että hyvä pääministeri on tiukin aina omilleen ja voi ajaa heidät kompromissiin, jos isänmaan etu asetetaan edelle. Toivon, että keskusta suostuu vähempiin alueisiin, jotta julkinen terveydenhuolto pysyy vahvana." 


Niinistö uskoo
, että hallitus pääsee sote-asiasta vielä sopuun kompromissin kautta.

"Vaikka hallitus on ollut huono ja joutasi siinä mielessä kaatua, niin Suomi tarvitsee sote-uudistuksen. Jos tämä hallitus ei saa aikaan sellaista, se ei ole hyväksi maalle."

Jutun toista sitaattia täydennetty sanoilla ”välitason demokraatisilla sotealueilla” kello 11.36.
Viite