Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

© 2011 J. Ronald Lee. / jronaldlee.com / Creative Commons

Vuoto
Vuoto. Wikileaks julkaisi eilen palvelukauppasopimus Tisan salaisia asiakirjoja. © 2011 J. Ronald Lee. / jronaldlee.com / Creative Commons

Vuoto. Wikileaks julkaisi eilen palvelukauppasopimus Tisan salaisia asiakirjoja.

Vuoto paljastaa TISA-sopimuksen laajuuden

4.6.2015 15.34

Kati Pietarinen

Wikileaks julkaisi eilen 17 salaista asiakirjaa, jotka liittyvät parhaillaan neuvoteltavaan 50 valtion väliseen palvelukauppasopimus TISA:an.

Ne koskevat myös Suomea: EU:n komissio neuvottelee sopimuksesta kaikkien 28 jäsenvaltion puolesta.

Sopimuskumppaneina ovat Pohjois-Amerikassa Yhdysvallat ja Kanada; Latinalaisessa Amerikassa esimerkiksi Chile, Kolumbia, Meksiko ja Paraguay; Euroopassa Islanti, Sveitsi ja Liechtenstein, Lähi-idässä Turkki ja Israel, Aasiassa Etelä-Korea, Taiwan, Hong Kong ja Japani. Nämä maat tuottavat tällä hetkellä 70 prosenttia maailman palvelukaupasta.

Palveluiden vapaakauppasopimus kattaa kaikki kuviteltavissa olevat palvelualat pankeista ja rahoitusalasta postiin, moottorikelkkojen korjaamisesta kauneusalaan, jätehuollosta sähkönjakeluun, nettikaupasta hierontapaikkoihin, uhkapeleihin ja räjähteiden myymiseen.

”Vuoto todistaa, miten laaja Tisan vaikutus voi olla ja vahvistaa pelot, että sen on tarkoitus kattaa palveluita hyvin laajasti, myös julkisen intressiin kuuluvia palveluita. Ottaen huomioon miten suuresti TISA vaikuttaa kansalaisiin, on skandaali, että nämä neuvottelut käydään täysin salassa”, europarlamentin vihreän ryhmän meppi, kansainvälisen kaupan valiokunnan jäsen Ska Keller toteaa ryhmän tiedotteessa.

”Vuoto paljastaa, että TISA on toinen esimerkki kansainvälisestä sopimuksesta, jota yritykset manipuloivat välttääkseen sääntelyä. Niin sanottu tarpeellisuustesti, jota harkitaan, tarkoittaisi, että kaikkien sääntelytoimien vaikutukset yritystoimintaan pitäisi testata. Yritysten tuottoa pidetään ilmeisesti tärkeämpänä kuin julkista intressiä.”

Tarpeellisuustestausvaatimus tarkoittaisi käytännössä sitä, että esimerkiksi palveluiden tuottajiin kohdistuvat pätevyys – ja lisenssivaatimukset ja tekniset standardit eivät saisi tuottaa yrityksille ”suurempaa taakkaa kuin on tarve”.

Lisäksi palveluihin kohdistuvien vaatimusten ja standardien sekä niihin liittyvien menettelyjen tulisi olla ”kohtuullisia, objektiivisia ja puolueettomia”.

Europarlamentin vihreiden mukaan esimerkiksi vaatimus objektiivisuudesta voisi käytännössä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi muita maita kovempien standardien vaatiminen palveluiden tuottajilta voisi olla ristiriidassa sopimuksen kanssa.

Myös vaatimusta siitä, että palvelun tuottaja ottaa huomioon tiettyjä sosiaalisia vaatimuksia – esimerkiksi heikossa asemassa olevien tai vajaatyökykyisten työllistämisvaatimus – voidaan pitää puolueellisena toimintana.

Lisävaatimus, jonka mukaan palveluja tarjoavilta yrityksiltä pyydettyjen hallinnollisten maksujen on määräydyttävä hallintotoimen kustannuksen mukaan, voisi tarkoittaa sitä, esimerkiksi julkisen palvelun tuottamiseen kerätyt suuremmat lupamaksut tulisivat mahdottomaksi.

vapaakauppasopimus  tisa 


Lisää aiheesta:



Viite