Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Katariina Vuori

Villit reseptit. Vihreän Langan jokaviikkoisessa kesäsarjassa kulinaristit kertovat, mitä luonnon antimista voi kokata juuri nyt. Toisessa haastattelussa kirjailija Katariina Vuori kertoo nokkosten maagisista vaikutuksista.Katariina Vuori

Villit reseptit. Vihreän Langan jokaviikkoisessa kesäsarjassa kulinaristit kertovat, mitä luonnon antimista voi kokata juuri nyt. Toisessa haastattelussa kirjailija Katariina Vuori kertoo nokkosten maagisista vaikutuksista.

Villit reseptit: Maagiset nokkoskääryleet

3.7.2015 12.43

Emmi Skytén

Moni tietää, että nokkonen on herkullinen villivihannes. Harvempi on kuullut, että nokkonen on ikiaikainen hyötykasvi, jolla on uskottu olevan taikavoimia ja jota on käytetty ruoka- ja kuitukasvina jo esihistoriallisella ajalla.

Kirjailija Katariina Vuori tietää nokkosista lähes kaiken. Hänen keväällä ilmestyneessä Nokkonen-kirjassaan kerrotaan paitsi lukuisia nokkosreseptejä, myös nokkosen eri käyttötarkoituksista historian saatossa.

"Magiajutut ovat jänniä! Esimerkiksi kun noitia vietiin roviolle, heille laitettiin nokkospaita päälle, jotta heillä ei olisi taikavoimia. Nokkosnipulla voi myös häätää kotoa pahoja henkiä, vähän samalla tavalla kuin vampyyrejä valkosipulilla. En tiedä, pitääkö se paikkansa, mutta kärpäsiä nokkoset ainakin karkottavat!"

Vuori kertoo, että nokkosta on käytetty kuitukasvina Euroopassa maailmansotiin asti. Sitä on käytetty esimerkiksi kankaiden, köysien, lankojen ja purjeiden raaka-aineena.

"Nyt kuitunokkosen viljely kiinnostaa taas kovasti. Suomessa sitä on yritetty elvyttää, mutta kuidun kerääminen koneellisesti on haastavaa. Käsin kerääminen vie taas paljon aikaa, minkä vuoksi kuitunokkosta kasvatetaan tällä hetkellä kehitysmaissa, jossa työvoima on halpaa".

Vuorta kiehtoo nokkosissa niiden kauneus ja karuus.

"Nokkonen on sellainen asennekasvi! On niin paljon muita kasveja, jotka yrittävät viehättää – tai eiväthän ne tietenkään yritä viehättää ihmisiä, mutta ihmiset pitävät kukkivista ja tuoksuvista kasveista. Minusta nokkonen on sen vastakohta. Se ei yritäkään olla mitenkään helppo, kaunis tai huomaamaton."

Vuori ei itse yleensä ryöppää syötäväksi tarkoitettuja nokkosia, vaikka kasvi sisältää vahtelevia määriä nitraatteja, jotka muuttuvat kehossa mahdollisesti syöpäriskiä lisääviksi nitriiteiksi. Vuoren mielstä ryöppäyksessä on myös huonoja puolia, koska veteen liukenee epäterveellisten aineiden lisäksi myös terveellisiä hivenaineita.

"Erään kirjassanikin siteeratun tutkimuksen mukaan nokkosteetä pitäisi juoda 11-509 litraa päivässä, jotta nitraatin päivittäinen saantisuositus ylittyy. Aika harvoin haitallinen määrä tulee täyteen, varsinkin kun nokkosen runsas käyttö on monilla niin sesonkiluonteista."

Hän painottaa kuitenkin, että jos nokkosia kerää ruuaksi, kasvupaikka kannattaa valita huolella.

"Jos nokkosia kasvaa hirvittävän rehevästi, siitä ei kannata poimia. Nokkoset hakeutuvat typpipitoiseen maahan. Mitä huonompi nokkoskasvusto, sitä vähemmän nitraattia siitä luultavasti saa."

Nokkoskääryleet viinimarjanlehtivaatteissa

12-15 kpl

Täyte:

  • 2 dl kypsäksi keitettyä ohrasuurimoa tai riisiä
  • 1/2 dl mantelilastuja
  • 2 valkosipulikynttä
  • 1 keskikokoinen porkkana
  • 1 l tuoreita nokkosia
  • 1/2 dl persiljaa
  • 2-4 mintunlehteä
  • ripaus garam masalaa
  • 1 tl tuoretta inkivääriä tai ripaus inkiväärijauhetta
  • 2 tähtianista
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 sitruunan mehu
  • (1 sitruuna lasipurkkiin)

Haudutusliemi:

  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1/2 dl omenaviinietikkaa
  • 1/2 dl viinimarjanlehtien keittovettä

Kääre:

  • n. 2 l mustaviinimarjan lehtiä
  • n. 1 l vettä

1. Hienonna nokkonen, valkosipuli ja persilja, raasta porkkana ja tuore inkivääri.

2. Kuullota täyteainekset pannulla oliiviöljyssä, lisää lopussa sitruunamehu ja anna täytteen jäähtyä hieman.

3. Jos viinimarjanlehdissä on epäpuhtauksia, huuhtele ne. Laita lehdet kattilaan ja kaada päälle noin litra vettä, jotta lehdet peittyvät. Keitä lehtiä kiehuvassa vedessä vartti, ota talteen 1/2 dl keitinvettä ja valuta lehdet lävikossä.

3. Aseta 2-4 lehteä koosta riippuen alustalle ja lisää päälle reilu ruokalusikallinen täytettä. Kääri lehdet sikarinmuotoisiksi rulliksi ja lado tiiviisti uunivuoalle.

4. Sekoita oliiviöljy, omenaviinietikka ja keittovesi ja kaada neste vuokaan kääryleiden päälle. 

5. Kuumenna kääryleitä folion tai kannen alla uunissa 175 asteessa 45 minuuttia, sammuta uuni ja anna kääryleiden jäädä puoleksi tunniksi jälkilämpöön.

6. Nostele kääryleet sitten tiiviisti esimerkiksi lasipurkkiin, väliin voi lisätä viipaloitua sitruunaa tuomaan raikkautta. Kaada vuokaan jäänyt neste purkkiin ja sulje kansi.

7. Anna kääryleiden levätä jääkaapissa vuorokausi.

resepti Katariina Vuori: Nokkonen – Herkkuja ja hyvinvointia suomalaisesta superkasvista, Atena 2015




Viite