Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

British Antarctic Survey

Brittitutkijat Antarktiksen niemimaalla
Epävakaa työympäristö. Brittitutkijat yhdistävät satelliittien ja tutkien (kuvassa) havaintoja 15 vuoden ajalta arvioidakseen Larsen B:n sulamista.British Antarctic Survey

Epävakaa työympäristö. Brittitutkijat yhdistävät satelliittien ja tutkien (kuvassa) havaintoja 15 vuoden ajalta arvioidakseen Larsen B:n sulamista.

Etelämantereen jäätiköiden marssi mereen ei lopu

15.5.2015 10.03

Lasse Leipola

Antarktiksen niemimaan jäätiköiden sulaminen ja valuminen mereen on kiihtymässä. Alue on yksi planeetan nopeimmin lämpenevistä, sillä sen keskilämpötila on noussu 2,5 astetta 50 vuodessa.

Larsenin jäähyllyn suurin osa, Larsen C, sulaa sekä ylä- että alapuolelta. Pienemmät osat, Larsen A ja B, lohkesivat jo vuosina 1995 ja 2002. Tuoreen The Cryospheressä esitellyn tutkimuksen mukaan lämmin meri kuluttaa jäätikköä alapuolelta samalla, kun yläosan lumi tiivistyy lämpimämmän ilman myötä. Nämä kaksi prosessia tekevät jäähyllystä aiempaa epävakaamman.

”Jos tämä valtava jäähylly, joka on kaksi ja puoli kertaa Walesin kokoinen ja kymmenen kertaa suurempi kuin Larsen B, romahtaa, sen takana oleva jäätikkö valuu nopeammin mereen. Tämä nostaisi merenpintaa”, tohtori Paul Holland sanoo British Antarctic Surveyn sivuilla.

Nasan Jet Propulsion Laboratoryssa tehdyn ja Earth and Planetary Science Lettersissä julkaistun tutkimuksen mukaan Larsen B -jäähylly, joka lohkesi suurilta osin jo vuonna 2002, on katoamassa kokonaan vuosikymmenen loppuun mennessä.

”Vaikka on tieteen nimissä kiehtovaa seurata eturivin paikalta jäähyllyn muuttumista epävakaaksi ja hajoamista, on se huono uutinen planeetallemme. Jäähylly on ollut olemassa ainakin 10 000 vuoden ajan ja pian se on poissa”, tutkimusta johtanut Ala Khazendar sanoo Nasan sivuilla.

Jäähyllyt ovat Nasan tiedotteen mukaan jäätiköiden portinvartioita, sillä ne estävät Antarktiksen jäätä valumasta suoraan mereen. Kun Larsen B lopulta irtoaa mereen ja hajoaa sadoiksi jäävuoriksi, valuu jäätikkö aiempaa nopeammin mereen – jopa kahdeksankertaisella nopeudella nykyiseen verrattuna.

”Larsen B:n osalta on ollut yllättävää, kuinka nopeasti muutokset tapahtuvat. Tahti on säälimäton”, Khazendar sanoo.

jäätiköt  antarktis  etelämanner  ilmastonmuutos  ilmaston lämpeneminen 




Viite