Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

nyt on oikea hetki. Muutetaan järjestelmää, ei ilmastoa, sanoo perulainen ilmastoaktiivi Antonio Zambrano Allende.Lasse Leipola

nyt on oikea hetki. Muutetaan järjestelmää, ei ilmastoa, sanoo perulainen ilmastoaktiivi Antonio Zambrano Allende.

Mikä on Pariisin ilmastoneuvottelujen tärkein asia?

12.12.2014 12.43

Lasse Leipola

Mistä edustamassasi MOCICC-järjestössä on kyse, Antonio Zambrano Allende?

Liike sai alkunsa Kööpenhaminan ilmastokokousen aikaan ja siinä on nykyisin mukana kolmekymmentä perulaista järjestöä seitsemältä eri alueelta. Toimintamme ei perustu pelkästään tieteelliseen tietoon vaan myös siihen, miten yhteisöt eri puolilla Perua kokevat ilmastonmuutoksen.

Miltä Liman ilmastokokous on näyttänyt?

Aiempien kokousten tapaan vaikuttaa siltä, että yritykset ovat ottamassa neuvottelut yhä vahvemmin haltuunsa. Esimerkiksi Hilton-hotelliin kokoontuu Liman kokouksen aikaan satoja suuryrityksiä käsittelemään asiaa. Pelkäämme, että tämän kokouksen lopputuloksesta ei tule tarpeeksi kunnianhimoinen, sillä emme voi puolustaa ilmastoa samoilla markkinamekanismeilla, jotka ajoivat tähän ongelmaan.

Mikä on tärkein asia, jonka haluaisit Pariisissa hyväksyttävään sopimukseen?

Varmaan se olisi riittävän kunnianhimoinen päästöjen vähentäminen, mutta on puhuttava myös luonnonvarojen hyödyntämisestä. Liikeen viiden toimintavuoden aikana meille on selvinnyt, että kyse ei täällä ole ensisijaisesti ilmakehässä olevista kaasuista vaan luonnonvarojen hyödyntämisen ahtaalle ajamista ihmisistä. Nämä asiat ovat yhteydessä toisiinsa, sillä päästöjä aiheuttava ener­giantuotanto vaatii kaivoksia.

Miten Peru on hoitanut oman ilmastopolitiikkansa?

Päätöksenteosta pitäisi saada demokraattisempaa. Tavallisia ihmisiä on kuunneltava, sillä Amazonin metsähakkuut aiheuttavat peräti 40 prosenttia Perun päästöistä.
Tämä vuosi on ollut erityisen huono, sillä tuoreet lait purkavat ympäristönsuojelua ja heikentävät mahdollisuuksia rangaista yrityksiä ympäristörikoksista. Lisäksi muutama viikko sitten julkaistiin brittiläisen järjestön tekemä raportti, jonka mukaan Peru on maailman neljänneksi vaarallisin maa ympäristöaktivisteille.

Mitä Liman asukkaat ovat mieltä ilmastokokouksesta?

Monia kokous ärsyttää, koska he ovat sitä mieltä, että sillä ei ole mitään merkitystä. Mutta järjestöissä toimiville tämä on tärkein hetki pitkään aikaan, sillä vuonna 2000 päättynyt ”diktatuuri” (presidentti Alberto Fujimorin aikakausi) oli järjestöille vaikea. Nyt on hyvä tilanne jatkaa uudelleenorganisoitumista.




Viite