Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vuoden 2014 äärisäitä
Klikkaa kartta suuremmaksi.

Klikkaa kartta suuremmaksi.

Onko koskaan ollut lämpimämpää vuotta kuin 2014?

22.1.2015 13.33

Lasse Leipola

Yhdysvaltain ilmatieteenlaitos vahvisti viime perjantaina sen, mihin japanilaiset kollegat ja useat ennakkoarviot olivat päätyneet jo aiemmin: vuosi 2014 oli mittaushistorian lämpimin. Globaali keskilämpötila oli 0,69 astetta yli 1900-luvun keskiarvon.

Tutkijan mukaan hiilidioksidipitoisuus on ilmakehässä nyt niin korkealla, ettei jääkauden luonnollinen alkaminen ole enää mahdollista.

Kymmenestä kuumimmasta vuodesta ainoastaan neljänneksi lämpimin, vuosi 1998, ei ole tältä vuosituhannelta. Erityisesti meri oli viime vuonna erittäin lämmin, sillä pintalämpötilat olivat historian korkeimmat. Pelkkien maa-alueiden osalta vuosi oli historian neljänneksi lämpimin.

Joulukuu, joka oli historian lämpimin joulukuu, oli myös 358. perättäinen kuukausi, jolloin globaali keskilämpötila ylitti 1900-luvun keskiarvon. Helmikuun 1985 jälkeen ei siis ole ollut yhtään kuukautta, joka olisi ollut globaalisti keskiarvoa viileämpi.

On mahdotonta sanoa varmasti, koska maapallolla on ollut yhtä kuuma vuosi, koska riittävän tarkkoja lämpötilatietoja on vain hieman yli sadalta vuodelta. Esimerkiksi tuhannen vuoden takaisen keskiajan lämpökauden tiedetään olleen erittäin lämmin jakso pohjoisella pallonpuoliskolla, mutta globaaleja keskiarvoja on mahdotonta arvioida tarkasti.

Maapallon ilmastohistoria -kirjan kirjoittanut geologian professori Juha Pekka Lunkka arvioi, että viime vuotta lämpimämpää vuotta saadaan todennäköisesti hakea vähintään kuuden tuhannen vuoden takaa.

”Eihän siellä tietenkään ollut ketään mittaamassa lämpötiloja, mutta välillisen tiedon perusteella on mahdollista, että tuolloin on ollut yksittäisiä lämpimämpiä vuosia. Toinen vaihtoehto on Eem-kausi 126 000 vuotta sitten, jolloin  globaali keskilämpötila oli 2–3 astetta nykyistä korkeampi ja globaali merenpinta oli noin viisi metriä korkeammalla kuin nykyään”, Lunkka sanoo.

Ainakin yksi ennätys rikotaan myös tänä vuonna. Havaijin Mauna Loalla seurattava ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli nimittäin viime vuonna 398,6 miljoonasosaa. Pitoisuus on noussut 2000-luvulla vuosittain 1,6–2,7 yksiköllä, joten keskiarvo noussee ensi vuonna yli 400 yksikön.

Lunkan mukaan tämä on todennäköisesti korkein arvo viimeiseen 800 000 vuoteen. Sitä edeltävältä ajalta ei ole jäätikködataa, vaan ainoastaan fossiileihin ja malleihin perustuvia arvioita.

”Liitukaudella, yli 65 miljoonaa vuotta sitten hiilidioksidipitoisuus oli 2 000 miljoonasosaa. On tosin syytä muistaa, että nykyinen kasvu noin 270:stä 400:aan ajoittuu hieman yli sadalla vuodelle, eikä näin suureen tarkkuuteen päästä malleilla. Miljoonaan vuoteen voi mahtua monta pitoisuuden nousua tai laskua”, Lunkka sanoo.

Hänen mukaansa hiilidioksidipitoisuus on noussut nyt niin korkeaksi, ettei jääkauden luonnollinen alkaminen ole edes mahdollista.

”Jos hiilidioksidipitoisuus jää yli 300 yksikköön, uutta jääkautta ei todennäköisesti tule.”

Vihreän Langan syyskuussa 2014 julkaisema grafiikka sadan viimeisen vuoden kuukausilämpötiloista on päivitetty vuoden 2014 loppuun saakka. Grafiikan löydät täältä.

ilmastonmuutos  geologia  ilmastohistoria 


Lisää aiheesta:



Viite