Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Kalastajia Liman kadulla
Planeetan ja töiden puolesta. Ammattiyhdistykset olivat vahvasti edustettuina keskiviikkona Limassa järjestetyllä ilmastomarssilla.Lasse Leipola

Planeetan ja töiden puolesta. Ammattiyhdistykset olivat vahvasti edustettuina keskiviikkona Limassa järjestetyllä ilmastomarssilla.

Järjestöjen asema kaventumassa uudessa ilmastosopimuksessa

12.12.2014 22.12

Lasse Leipola

Perun ilmastokokouksessa päästiin jo alkuviikosta alustavaan sopuun Pariisin ilmastosopimuksen rakenneetta hahmottelevasta paperista. Käytännössä kyseessä on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja sisältävä pohjapaperi, jonka tarkemmasta sisällöstä neuvotellaan ensi vuoden aikana.

Monista vaihtoehdoista huolimatta yksi asia näyttää tässä vaiheessa selvältä: kansalaisjärjestöjen asema tulee kapenemaan. Järjestökenttää on niputettu yhteen luonnostekstissä, mikä tarkoittaa, ettei kaikilla nykyisissä neuvotteluissa edustettuina olevilla osapuolilla ole välttämättä jalansijaa Pariisin sopimuksen pohjalta aikanaan käytävissä neuvotteluissa. Tutkijat, palkansaajat, maanviljelijät, naiset ja nuoret on niputettu yhteen kansalaisyhteiskunnaksi.

“Tämä on meidän kaikkien järjestöissä työskentelevien huoli. Kattavampi kirjaus olisi tärkeä, jotta järjestöt voisivat vedota siihen kansallisesti ja päästä siten neuvotteluihin mukaan. Meillä Suomessa asiat ovat hyvin tämän suhteen, mutta monessa maassa kyseessä on todellinen uhka”, sanoo Limassa neuvotteluja seurannut SAK:n Pia Björkbacka.

Järjestöjen aseman lisäksi SAK on huolissaan erityisesti työntekijöiden oikeudesta, joita ei mainita sopimusluonnoksessa lainkaan. Aiempien ilmastokokouksien päätöslauselmissa on nostettu esiin vaatimus oikeudenmukaisesta siirtymästä vähähiiliseen talouteen sekä hyvälaatuisista työpaikoista.

“Tekstissä pitäisi huomioida ilmastotoimien vaikutukset työpaikkoihin. Me kannattamme vähähiilistä taloutta, sillä kuolleella planeetalla ei ole työpaikkoja. Muutokset ovat suuria, joten ilmastosopimuksessa pitäisi tuoda esiin huoli siitä, miten ilmastopäätökset vaikuttavat työelämään”, Björkbacka sanoo.

Samalla, kun töntekijöiden asemaa uhkaa heikentyminen heikkeneminen, halutaan yrityksiä yhä vahvemmin ja näkyvämmin mukaan vähennystalkoisiin.

"Yritykset ja alueet puhuvat täällä samalla äänellä korostaen paikallisia toimia. Kun osallistuin ensimmäistä kertaa neuvotteluihin vuonna 2009, yritykset painottivat selvästi enemmän globaaleja toimia. Tämä on huolestuttava kehitys, sillä ilman globaaleja toimia, puhe hiilivuodosta ja työpaikkojen karkaammisesta tulee vain jatkumaan."

Liman neuvottelut jatkuvat yhä kiivaina. Viimeisen päivän pääpaino on siinä, millaisia kansallisia sitoumuksia maat tekevät ennen Pariisin ilmastokokousta.

työelämä  ilmastoneuvottelut  ihmisoikeudet 




Viite