Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Yhdysvaltain lippu
Luvassa synkkenevää? Presidentti Obaman ilmastopolitiikka on aiheuttamassa hiilenmustan vastareaktion niin sanotuissa välivaaleissa.freeimages.com

Luvassa synkkenevää? Presidentti Obaman ilmastopolitiikka on aiheuttamassa hiilenmustan vastareaktion niin sanotuissa välivaaleissa.

Ilmastopolitiikka kuumentaa Yhdysvaltain välivaaleja

4.11.2014 9.35

Lasse Leipola

Yhdysvalloissa äänestetään tänään tiistaina niin sanotuissa välivaaleissa. Kyseessä ovat kansalliset vaalit, joissa valitaan koko 435-paikkainen edustajanhuone sekä runsas kolmannes senaatin sadasta senaattorista. Lisäksi kussakin osavaltiossa äänestetään lukuisista paikallisista viroista sekä muista aloitteista – muun muassa kannabista koskevan lainsäädännön löysäämisestä esimerkiksi Floridassa.

Vaalien jännittävimpänä ja tärkeimpänä näytöksenä pidetään uusien senaattorien valintaa. Voimasuhteet ovat nykyisin 53–45 demokraattien hyväksi, mutta tiistain vaalissa jaettavista 36 paikasta peräti 21 on demokraattien hallussa. Demokraateilla on siis huomattavasti enemmän hävittävää kuin voitettavaa.

Gallup-tietoja koostavan Real Clear Politics -sivuston mukaan todennäköinen paikkajako olisi 47–45 republikaanien eduksi, mutta tähän lasketaan vielä päälle senaattorit kahdeksasta osavaltiosta, joissa tilanne on liian tasaväkinen tuloksen ennakoimiseksi. Senaatin hallinta voi siis päätyä kummalle tahansa puolueelle.

Edustajainhuoneen uskotaan pysyvän republikaanien hallussa.

Vaaleja pidetään myös merkittävänä ennakkonäytöksenä vuoden 2016 presidentinvaaleille. Vaaleissa nähdään, miten valta-asetelmat ovat muuttuneet niin sanotuissa vaa'ankieliosavaltioissa. Lisäksi katseet kiinnittyvät siihen, minkälaisilla kampanjoilla tiukimmat kamppailut voitetaan. Yksi kiinnostavista teemoista on ilmastonmuutos.

Miljardööri Tom Steyer on käyttänyt välivaalien alla yli 50 miljoonaa dollaria nostaakseen ilmastonmuutoksen yhdeksi vaalien teemoista ja erityisesti estääkseen ilmastoskeptikkojen voitot seitsemässä osavaltiossa. Yksi hänen tärkeimmistä kohteistaan on ollut Floridan osavaltion kuvernöörinvaali, jossa demokraattien Charlie Crist haastaa istuvan republikaanikuvernööri Rick Scottin, joka ei usko ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen.

Florida valikoitui Steyerin listalle myös, koska se on erityisen altis ilmastonmuutoksen aiheuttamille ongelmille ja koska se tulee olemaan yksi niistä osavaltioista, joissa vuoden 2016 presidentinvaalit ratkaistaan.

Steyerin kohteina ovat myös Pennsylvanian ja Mainen kuvernöörit Tom Corbett ja Paul LePage, jotka tavoittelevat jatkokautta. Gallupien perusteella Steyerin vastustamat republikaanit ovat häviämässä Floridassa ja Pennsylvaniassa, mutta Mainessa tilanne on hyvin tasainen.

Senaattorinvaaleista Steyerin listalle ovat päätyneet Coloradossa istuvan demokraattisenaattori Mark Udallin haastava Cory Gardner, New Hampshiren senaattoriksi mielivä Scott Brown, Michiganista senaattiin hamuava Terri Lynn Land sekä senaattiin Iowasta pyrkivä Joni Ernst. Joukosta ainakin Brown ja Gardner ovatkin Huffington Postin mukaan joutuneet vaalien alla pehmentämään kantojaan ja myöntämään, että päästöillä voi olla jonkinlainen vaikutus ilmastoon.

Gallupien perusteella Michiganissa tilanne oli vielä viime keväänä varsin tasainen, mutta nyt gallupit näyttävät selvää voittoa demokraattien Gary Petersille. New Hampshiressa demokraattien Jeanne Shaheenin etumatka on kutistunut vaalien lähestyessä. Samoin Iowassa demokraattien etumatka suli täysin kesän ja alkusyksyn aikana, eikä kumpaakaan puoluetta voi pitää osavaltiossa ennakkosuosikkina. Coloradossa ollaan valitsemassa senaattiin Steyerin vastuma Gardner.

Steyer on käyttänyt rahansa erityisesti lokakampanjointiin ja republikaanien puheenjohtaja Reince Priebus syyttikin Fox Newsin sivuilla häntä toiminnasta, jolla omien tukemisen sijaan yritetään viedä republikaanien kannattajilta into äänestää.

Toisen kiinnostavan ilmastojuonteen vaaleihin tuovat hiiliosavaltioiden demokraatit, jotka ovat hyökänneet avoimesti presidentti Barack Obamaa ja hänen ilmastopolitiikkaansa vastaan. Obama on nostanut ilmastopolitiikkansa kärkeen energiantuotantoon kohdistuvat toimet, joiden arvioidaan uhkaavan hiiliteollisuuden työpaikkoja. Obaman kannatuslukemat ovat muutenkin niin matalat, ettei hän kelpaa juurikaan edes häntä tukevien demokraattien tukijaksi.

Toisaalta hiilikantojen merkitystä kannatukseen on saatettu liioitella, sillä demokraatti Terry McAuliffe voitti (miljonääri Steyerin tukemana) viime vuonna hiiliosavaltiona tunnetussa Virginiassa järjestetyn kuvernöörinvaalin, jossa hänen vastustajansa profiloitui erityisesti hiiliteollisuuden ja siihen liittyvien työpaikkojen puolustajana.

Hiilimyönteisyys ei myöskään näytä tuovan demokraateille menestystä tämän vuoden vaaleissa vaan republikaanit ovat voittamassa senaatinvaalit sekä Kentuckyssa että West Virginiassa, molemmat merkittäviä hiilentuottajia. Demokraattien kongressiedustaja Nick Rahall saattaa sen sijaan säilyttää West Virginiassa paikkansa Obama-vastaisella ja hiilimyönteisellä kampanjallaan. Saman osavaltion toisessa piirissä demokraatti Nick Casey kampanjoi, jos ei nyt hiilivastaisella, niin ainakin monipuolisempaa ja puhtaampaa energiantuotantoa ajavalla sanomalla.

Kaikkein merkittävin kisa käydään kuitenkin Kentuckyssa, jossa senaatin republikaaneja johtava Mitch McConnell yrittää säilyttää paikkansa. Hänet haastava demokraatti Alison Lundergan Grimes vastustaa tiukasti presidentti Obamaa paitsi hiilen myös asepoliitiikan kohdalla ja on muun muassa kieltäytynyt paljastamasta äänestikö hän tätä presidentiksi.

Gallupit povaavat McConnellille voittoa noin viiden prosenttiyksikön marginaalilla. Hän on luvannut tekevänsä kaikkensa Obaman päästövähennystoimien vesittämiseksi, jos republikaanit nousevat senaatin suurimmaksi ryhmäksi.

Kolme näkökulmaa

  • Senaattorit vuoteen 2021 asti. Huomenna valittavien senaattorien virkakausi jatkuu aina vuoteen 2021 saakka. Tämä tarkoittaa, että heidän käsissään ovat kaikki muutokset, joita maan ympäristölainsäädäntöön haetaan tällä vuosikymmenellä. Senaatti olisi tänä aikana myös ratifioitava kansainvälinen ilmastosopimus, joka on määrä allekirjoittaa ensi vuonna. Kongressi on ollut jo pitkään kyvytön pääsemään sopuun vaikeista asioista, joten presidentti Barack Obama on nostanut olemassaolevaan lainsäädäntöön perustuvat toimet ilmastopolitiikkansa kärkeen. Näistä tärkein on ollut hiilidioksidin määritteleminen saasteeksi, jonka säätelemisestä vastaa ympäristövirasto EPA.
  • Voiko hiilidemokraatti voittaa? Tämän vuoden kampanjointia on leimannut useiden demokraattiehdokkaiden irtisanoutuminen Obaman ilmastopolitiikasta. Jos esimerkiksi Kentuckyn osavaltiosta senaattiin pyrkivä Alison Lundergan Grimes tai joku muu ympäristövihamielinen demokraatti onnistuu voittamaan, saattaa se heijastua demokraattien vuoden 2016 presidentinvaalikampanjaan siten, etteivät demokraatit lähde haastamaan republikaaneja ympäristöasioissa vaan aiheesta vaietaan molempien ollessa vakaasti fossiiilisen tulevaisuuden kannalla.
  • kohuputken puolustajat. Keystone XL -öljyputki sitoisi Yhdysvallat vuosikymmeniksi kanadalaiseen öljyyn. Hanketta vastustetaan ilmastosyistä, mutta sen uskotaan tuovan runsaasti rakennusvaiheen työpaikkoja osavaltioihin, joiden kautta putki kulkisi. Hankkeen kohtaloa koskevaa päätöstä on pidetty Obaman kauden tärkeimpänä ympäristöpäätöksenä, jota hän on kuitenkin viivytellyt useaan otteeseen. Senaatti voi patistaa Obaman tekemään päätöksen, jos hankkeen taakse saadaan 60 senaattoria. Koska putkea kannattaa myös osa demokraateista, on tarvittava enemmistö vain muutaman paikan päässä. Putkea kannattavat demokraatit ovat ehdolla muun muassa Alaskan, Arkansasin, Georgian, Louisianan ja North Carolinan osavaltioiden senaattorinvaaleissa.

Yhdysvallat  ilmastonmuutos 




Viite