Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Judy Wakhungu
Tervetuloa. Suomessa vieraillut Kenian ympäristöministeri Judy Wakhungu toivoo cleantech-yrityksiä maahansa. Iiro Törmä

Tervetuloa. Suomessa vieraillut Kenian ympäristöministeri Judy Wakhungu toivoo cleantech-yrityksiä maahansa.

Miten Keniassa suhtaudutaan ilmastonmuutokseen?

22.9.2015 10.15

Kati Pietarinen

Mitkä ovat maasi suurimmat ympäristöhaasteet, Kenian ympäristöministeri Judy Wakhungu?

”Suurin huolenaihe on väestönkasvu. Metsät ovat uhattuina, koska ihmiset ottavat ne valtaansa. Joet ovat uhattuina, koska niihin heitetään jätteitä. Yhä enemmän maata käytetään maanviljelyyn. Kasvava keskiluokka haluaa ajaa joka paikkaan omalla autolla. Teollisuutemme kasvaa, emmekä me ympäristöhallinnossa kykene varmistamaan, että kaikki todella noudattavat sovittuja standardeja. Siksi kannatammekin puhdasta teknologiaa sen sijaan, että valvoisimme likaista teknologiaa.”

Kenia on luvannut Pariisin sopimusta varten leikata hiilidioksidipäästöjä 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä normaaliuraan verrattuna. Miten saavutatte tämän?

”Olemme parantaneet yksityisten energiantuottajien mahdollisuutta tarjota palveluja. Tällä hetkellä 52 prosenttia energiastamme on geotermistä energiaa, mutta luku voi olla 70 tai 80. Afrikan suurinta tuulipuistoa rakennetaan parhaillaan Keniaan. Aurinkovoima otetaan jo itsestäänselvyytenä huomioon rakentamisessa.”

Keniassa rakennetaan myös ydinvoimalaa. Miksi?

”Sopimus kiinalaisyhtiön ja kenialaisyhtiön välillä hyväksyttiin vasta hiljattain. Minulla on ydinenergiasta omat varaukseni. Nyt odotamme julkista keskustelua. Vaikeinta on löytää sijoituspaikka ydinjätteelle.”

Miten kenialaiset suhtautuvat ilmastonmuutokseen? Onko ilmastopolitiikan tarvetta helppo perustella?

”Olemme pian Afrikan toinen tai kolmas maa, jossa on ilmastolaki. Kenialaiset eivät silti oikein puhu ilmastonmuutoksesta. He kokevat ailahtelevia sääolosuhteita – äärimmäistä kuivuutta, tulvia, sateiden muuttumista. Nairobissa voi nykyään saada malariatartunnan. Maanviljelijöille kyse on selviytymisestä. Toisin kuin isommissa maissa, meillä ei oikein ole ollut sellaista keskustelua, jossa ilmastonmuutoksen merkitystä kiellettäisiin.”

Naisten rooli tieteessä ja teknologiassa on sinulle tärkeä teema. Millainen on naisten asema näillä aloilla Keniassa?

”Suhtaudun aiheeseen intohimoisesti, koska olen geologi ja olen ollut niin monesti ainoa nainen. Perinteisesti meillä on tyttö- ja poikakoulut erikseen, ja paras luonnontieteiden opetus keskittyy poikakouluihin. Tärkeintä on roolimallien olemassaolo. Nykyään luonnonteitä opiskelevista enemmistö on jo naisia, lääketieteessäkin puolet. Insinöörialoilla, matematiikassa ja it-alalla tilanne on vielä heikko: naisia on 15 prosenttia.”

Puhuit juuri Helsingin Kalastajatorpalla Cleantech-seminaarissa salissa, jonka nimi on Siirtomaasali. Mitä ajatuksia se herättää?

”Olen matkustanut ympäri maailmaa ja nähnyt monenlaisia asioita. Kerran Argentiinassa minulle oli varattu hotelli nimeltä El conquistador (valloittaja). Jäin sinne yöksi, koska saavuin myöhään ja olin todella väsynyt. Siirtomaa-aika oli surullinen vaihe historiaamme, joka on takanapäin. Esi-isämme ja -äitimme riskeerasivat elämänsä taistellakseen itsenäisyytemme puolesta.”


Lisää aiheesta:



Viite