Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Outi Honkatukia
Vaikeaa, kuten aina. Ilmastoneuvottelut etenevät nihkeästi, kertoo Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia.Iiro Törmä

Vaikeaa, kuten aina. Ilmastoneuvottelut etenevät nihkeästi, kertoo Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia.

Onko Pariisin ilmastosopimus vaarassa? Neuvottelut etenevät nihkeästi Trumpin aikakaudella

17.5.2018 17.23

Lasse Leipola

Pariisin ilmastosopimus solmittiin jo kaksi ja puoli vuotta sitten, mutta sopimusta tarkentavista säännöistä käydään yhä vaikeita neuvotteluita.

Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia sanoo, että säännöt pitäisi saada valmiiksi tänä vuonna. Hänen mukaansa toukokuun alussa Saksan Bonnissa käydyistä neuvotteluista olisi pitänyt saada selkeä tekstimuotoilu jatkoneuvotteluiden pohjaksi.

”Se oli tavoitteena ja siihen ei ihan päästy”, Honkatukia sanoo Vihreän Langan Puhekupla-podcastissa.

Hänen mukaansa neuvotteluissa nousee jatkuvasti esiin asioita, joista on jo sovittu.

”Kaikista harmillisin kehitys viimeisten parin vuoden aikana on ollut se, että kaikki asiat, jotka luulimme ratkaisseemme Pariisissa ovatkin palanneet pöydälle. Ehkä uusilla nimillä, mutta kyse on kuitenkin samoista asioista.”

Pariisissa esimerkiksi sovittiin, että kaikkia maita koskevat jatkossa samat säännöt. Silti jotkut kehitysmaat haluavat yhä pitää kiinni vanhasta ja monin paikoin vanhentuneesta käytännöstä jakaa maat kahteen ryhmään, teollisuus- ja kehitysmaihin.


Jo Pariisin neuvotteluiden aikana odotettiin pelolla, mitä sopimukselle käy, kun valta vaihtuu Yhdysvalloissa. Nämä pelot alkoivat konkretisoitua vuotta myöhemmin, kun Donald Trump valittiin maan presidentiksi.

Seuraavana keväänä Trump ilmoitti Yhdysvaltojen jättävän Pariisin ilmastosopimuksen. Trumpin hallinto on myös purkanut Barack Obaman asettamaa ilmastolainsäädäntöä sekä leikannut ilmastotutkimuksesta ja -rahoituksesta.

Ilmastoneuvotteluissa Yhdysvaltain valtuuskunta on paljon pienempi kuin ennen, mutta jo Obaman kaudella mukana olleet virkamiehet osallistuvat aktiivisesti teknisiin neuvotteluihin sopimuksen yksityiskohdista. He haluavat, että sopimuksen säännöstöstä tulee sellainen, että Yhdysvallat voi olla siinä mukana Trumpin aikakauden jälkeen.

”On heidänkin intresseissään, että sopimuksella on sellaiset säännöt, jotka käyvät Yhdysvalloille. Jos päädyttäisiin sellaisiin sääntöihin, jotka eivät Yhdysvalloille käy, niin silloin maa ainakin on ulkona sopimuksesta”, Honkatukia sanoo.

Koska Pariisin sopimuksesta eroamiselle on asetettu tarkat ehdot, on Yhdysvallat mukana sopimuksessa ja neuvotteluissa vähintään syksyyn 2020 asti. Käytännössä maan jatko sopimuksessa riippuu suuresti samana syksynä käytävien presidentinvaalien tuloksesta.




Viite