Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / Gage Skidmore (CC-BY-SA)

Mitch McConnell
Senaatti haltuun. Mitch McConnell johtanee republikaaneja senaatissa ainakin seuraavat kaksi vuotta.Flickr / Gage Skidmore (CC-BY-SA)

Senaatti haltuun. Mitch McConnell johtanee republikaaneja senaatissa ainakin seuraavat kaksi vuotta.

Analyysi

Sinetöikö republikaanien voitto ilmaston kohtalon?

5.11.2014 10.10

Lasse Leipola

Republikaanien murskavoitto Yhdysvaltain välivaaleissa vaikeuttaa huomattavasti ilmastonmuutosta hillitseviä toimia sekä Yhdysvalloissa että muualla maailmassa. Edustajainhuone, jonka jokainen paikka oli avoinna, pysyy odotetusti vahvasti republikaanien hallussa ja nyt myös senaatin valtasuhteet kääntyvät selvästi oikealle, sillä republikaanit voittivat 36:sta avoimena olleesta paikasta ainakin seitsemän uutta paikkaa.

Kun enää Alaskan, Virginian ja Louisianan lopulliset tiedot puuttuvat, on senaatin voimatasapaino 52–45 republikaanien hyväksi. Luvussa on huomioitu demokraattien hyväksi myös kaksi riippumatonta senaattoria, joista ainakin toinen saattaa harkita siirtymistä äänestämään republikaanien mukana.

Suurin osa nyt valituista senaattoreista istuu virassaan 2020-luvulle asti, joten heidän käsiteltäväkseen tulee myös ensi vuonna Pariisissa allekirjoitettava kansainvälinen ilmastosopimus, mikäli siitä saadaan juridisesti sitova.

Koska kongressi ei ole enää vuosiin ollut valmis hyväksymään mitään ilmastolainsäädäntöä, on presidentti Barack Obama joutunut harjoittamaan ilmastopolitiikkaansa voimassaolevan lainsäädännön kautta. Käytännössä tämä on tarkoittanut muun muassa parannuksia autojen polttoainetehokkuuteen sekä energiantuotannon päästöjen hillintää ympäristövirasto EPA:n avulla.

Autojen polttoainetehokkuuden parantamista tuskin republikaanitkaan haluavat perua, mutta senaatin republikaaneja johtava Mitch McConnell lupasi kampanjassaan, että republikaanienemmistöinen senaatti tekee kaikkensa EPA:n päästörajoitusten estämiseksi.

EPA:n kohdalla presidentti Obama tuskin on valmis tinkimään yhdestä kautensa merkittävimmistä saavutuksista, mutta toisaalta hänen on pakko tehdä myönnytyksiä, jotta hän saa vietyä lävitse haluamansa maahanmuuttoa koskevien lakien uudistuksen.

Tällainen myönnytys voisi olla kohutun Keystone XL -öljyputken hyväksyminen, sillä hankkeella on kannattajia myös hänen oman puolueensa riveissä. Republikaanijohtaja Reince Priebus onkin muun muassa Politicon mukaan vakuuttanut, että jos republikaanit saavat senaatin haltuunsa, Obama hyväksyy kohutun putkihankkeen.

Ilmastotutkija James Hansen on arvioinut, että peli on pelattu ilmastonmuutoksen suhteen, jos öljyputki rakennetaan. Putkea pitkin Kanadasta kuljetettaisiin öljyhiekasta valmistettua raakaöljyä Yhdysvaltojen etelärannikolle jalostettavaksi. Hankkeen on uskottu tuovan työpaikkoja, laskevan energian hintaa sekä sitovan Yhdysvallat vuosikymmeniksi fossiiliseen energiaan.

Ilmastoteemalla lokakampanjaa republikaaneja vastaan käyneen miljonääri Tom Steyerin vastustamat ehdokkaat voittivat Coloradossa, Floridassa, Iowassa ja Mainessa.

Sen sijaan New Hampshiressa ja Michiganissa Steyerin tukevat demokraatit säilyttivät paikkansa senaatissa. Myös ilmastoskeptistä Tom Corbettia vastaan kampanjoinut demokraattien Tom Wolf oli voitokas Pennsylvanian kuvernöörinvaalissa.

Ilmastotoimien kannalta rohkaisevana merkkinä voi pitää sitä, että hiilimyönteisillä kampanjoilla republikaaneja haastaneet demokraattiehdokkaat hävisivät muun muassa Kentuckyssa ja West Virginiassa.

Vaalien tulos korostaa myös ympäristön kannalta vuoden 2016 presidentinvaalien merkitystä. Koska sekä senaatti että edustajainhuone ovat nyt vahvasti republikaanien hallussa, on demokraattipresidentti ainoa toivo ympäristösäätelyn purkamisen estämiseksi. Toisaalta myös demokraattien riveissä on monia, joiden agendalla ympäristö- tai ilmastoasiat eivät ole kovin korkealla.

ilmastonmuutos  Yhdysvallat 




Viite