Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Älä urpoile luontoa tärviölle juhannuksena

23.6.2011 11.51

Lasse Leipola

Ympäristöjärjestöt WWF ja BirdLife vetoavat juhannuksenviettäjiin, etteivät nämä aiheuttaisi vahinkoa luonnolle. Erityisessä vaarassa ovat lintuluodot, joille monet suunnittelevat näyttäviä kokkoja. Tämä ei kuitenkaan ole sallittua.

”Kun kokon polttaa ankkuroidulla puulautalla riittävän etäällä pesimäluodoista, varmistaa mukavan kesäyön juhlan sekä linnuille että ihmisille”, BirdLifen tiedotteessa neuvotaan.

Järjestö muistuttaa, ettei lintuluodoille tule mennä muutenkaan, sillä niillä on tällä hetkellä runsaasti sekä hautovia lintuja että pieniä poikasia. Luodoilla viihtyvät muun muassa sorsat, kahlaajat, lokit ja tiirat.

”Yksittäisen veneilijän tai ulkoilijan lyhytkin oleskelu lintuluodolla tai aivan sen vieressä voi aiheuttaa merkittävää tuhoa. Vaikka yhtään pesää tai poikasta ei näkisikään, ihmistä kohti hyökkäilevät tai luodon päällä varoitellen lentävät linnut ovat varma merkki lähellä olevasta pesästä tai poikasista”, tiedotteessa muistutetaan.

WWF muistuttaa, että myös saimaannorpan kuutit ovat kesänviettäjien armoilla.

”Norpan kuutit ovat nyt noin neljän kuukauden ikäisinä edelleen niin pieniä, että ne takertuvat helposti kalaverkkoihin ja hukkuvat. Myös aikuiset norpat voivat kuolla kalanpyydyksiin. Jokainen hukkunut norppa on takaisku uhanalaisen saimaannorppakannan kehitykselle”, WWF:n tiedotteessa todetaan.

Järjestö toivoo, että saimaannorpan esiintymisalueen kesälomalaiset pitävät kalaverkot pois vedestä myös heinäkuussa, kun varsinainen kielto päättyy. WWF muistuttaa, että katiskalla kalastaminen ei ole norpille vaaraksi, jos nielu on riittävän pieni (alle 15 senttiä).

WWF:n juhannusrauhan julistus

Julistetaan vesilinnuille juhannusrauhaa:
Älä lomailija rannoilla pauhaa.
On harvinaistunut nauru- ja selkälokki,
on niille kokko ja möykkä shokki.
Siis vältä veneillessä lintuluotoja -
etsi muita satamamuotoja.

On rantautumisessa vauhdista haittaa:
se pohjan ravinteet liikkeelle laittaa.
Aja muutenkin rauhassa, älä kaahaa,
ja roskat pois luonnosta mukanasi raahaa,

äläkä laidan yli kaada veneen jätevesiä,
niin ei sinilevä pilaa lastesi kesiä.

luonnonsuojelu 




Viite