Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

pelastapallas.fi

Pelasta Pallas -sivut.
Pelasta Pallas. Kansanliike vastustaa hotellin laajentamista. pelastapallas.fi

Pelasta Pallas. Kansanliike vastustaa hotellin laajentamista.

”Ympäristöministeriön Pallas-päätös vääristää kilpailua”

16.2.2009 12.36

Lasse Leipola

Ympäristöministeriön päätös näyttää vihreää valoa Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon rakennettavalle hotellille hämmästyttää Pelasta Pallas -liikettä.

Verkostossa toimiva Helena Telkänranta muistuttaa, että suoranaisten ympäristövaikutusten lisäksi lakiehdotus on vaarallinen ennakkotapaus ja vääristää alueen matkailuyrittäjien välistä kilpailua.

”Lähialueen kylissä on useita erikokoisia yöpymispaikkoja. Nyt ollaan antamassa yhdelle yritykselle monopoli hotellin lisärakentamiseen suojelualueella, mikä voi imeä asiakkaita alueen muilta yrittäjiltä”, Telkänranta sanoo.

Hän ihmettelee, miten nykyisten rakennusten heikkoa tilaa voidaan käyttää perusteena lisärakentamiselle, vaikka rakennusten heikko kunto johtuu siitä, että rakennusten nykyinen omistaja on jättänyt kunnostustoimet ajallaan tekemättä.

Telkänranta ei myöskään usko ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk) vakuutteluja, ettei laki avaa muita kansallispuistoja rakentamiselle.

”Lehtomäki vakuuttaa, ettei vastaava toistu muualla, mutta todellisuudessa tämä toive ei sido millään tavalla tulevia hallituksia tai eduskuntia. Useat juristit ovat todenneet, että jos tämä lainmuutos hyväksytään, poliittinen kynnys vastaaviin lainmuutoksiin muilla suojelualueilla madaltuu.”

Telkänranta muistuttaa myös, että hiljattain valmistuneen ympäristövaikutusten arvion mukaan hotellin lisärakentamisella olisi alueen luontoon haitallisia vaikutuksia, jotka tuntuisivat usean kilometrin säteellä rakennuspaikasta.

”Haittoja voi olla enemmänkin kuin selvityksessä tulleet, koska joidenkin uhanalaisten lajien esiintymisalueita ei ole selvitetty tarkasti, koska on ajateltu, että ne ovat joka tapauksessa turvassa kansallispuistoalueella.”

Hanketta vastustava adressi on kerännyt jo lähes 14 000 allekirjoitusta. Nimet luovutetaan eduskunnalle, kun lakiehdotus siirtyy lausuntokierroksen jälkeen sen käsiteltäväksi vielä tämän kevään aikana.

luonnonsuojelu 




Viite