Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antibioottien teho häviää

27.1.2011 15.25

Noora Jussila

Suomessa tehdään vuosittain 10000 lääkejäämäanalyysia, joilla tutkitaan lääkejäämiä lihasta, kalasta, maidosta, kananmunista ja hunajasta.

Viime vuonna valmistuneen elintarviketurvallisuusselonteon mukaan näistä on löytynyt yksittäisiä kohonneita jäämäarvoja.

Alan asiantuntijat julkaisivat Elintarviketurvallisuusviraston Eviran johdolla viime vuoden lopulla julkilausuman, jossa vaadittiin yhteisiä pelisääntöjä antibioottien käytölle niin tuotanto- kuin muidenkin eläinten hoidossa. Syynä on pelko antibioottien tehon heikkenemisestä.

”Ongelmat kolkuttelevat ovella, ei Suomi mikään lintukoto ole. Eläimille annettujen antibioottien teho on säilynyt hyvänä, mutta on raportoitu myös muutama resistenssin kehittäneen bakteerin aiheuttamaa sairaalaepidemiaa hevosille tehtyjen operaatioiden yhteydessä”, sanoo Tuula Honkanen-Buzalski Evirasta.

Antibiootteja käytetään Pohjoismaissa Euroopan vähiten. Esimerkiksi Ranskassa ja Hollannissa käytetään kymmenen kertaa enemmän antibiootteja tuotettua lihakiloa kohden.

Hollannissa rehuteollisuus on vaatinut antibioottiruokinnan rajua vähentämistä resistenssin kehittymisen ehkäisemiseksi.


Lisää aiheesta:



Viite