Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Veikko Kilkki

Pesäluonnos.
Konsepti. Veikko Kilkin suunnitelma keinopesäksi.Veikko Kilkki

Konsepti. Veikko Kilkin suunnitelma keinopesäksi.

Apukinokset pelastivat norpan pesinnän – tulevaisuudessa tarvitaan keinopesiä

30.4.2014 11.39

Minna Suihkonen

WWF Suomen järjestämä saimaannorpan keinopesäkilpailu keräsi yhteensä 70 ehdotusta. Kilpailulla haettiin ratkaisuja tilanteeseen, jossa Saimaa ei jäädy talvella lainkaan. Tuomaristo jakoi voiton kolmen kilpailijan kesken.

Yleisin ehdotus oli järven pohjaan ankkuroitava kulkuaukollinen lautta, jonka päällä on pesäluolana toimiva koppi. Voittajaesityksiä yhdisti yksinkertaisuus ja luonnonmukaisuus.

”Keinopesiä pitää pystyä rakentamaan suuri määrä, noin 250, joten niiden pitää olla helppotekoisia”, toteaa WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Keinopesiä testataan tulevina talvina metsähallituksen luontopalveluiden johtaman Saimaannorppa-LIFE-hankkeen puitteissa.

Saimaa ei tunnetun historian aikana ole jäänyt kertaakaan ilman jääpeitettä. Luukkonen ei uskalla ennustaa, milloin näin käy ensimmäisen kerran. Viime 20 vuoden aikana huonoja lumitalvia on ollut jo puolenkymmentä.

”Jokainen talvi ei tule olemaan huono lumitalvi, mutta jatkossa niitä on yhä useammin.”

Viime talvena ihmisen kolaamat apukinokset pelastivat saimaannorpan katastrofilta. Ilman niitä norpille ei olisi ollut pesäpaikkoja lumenpuutteen takia.

Kevättalven pesälaskennassa havaittiin 53 kuuttia. Määrä on miltei sama kuin viime vuosina keskimäärin. Kuuteista peräti 50 syntyi apukinoksiin ja loput kolme avojäälle.

Kuusi poikasta löytyi kuolleena, mikä vastaa normaalivuosien kuolleisuutta.

Sukeltaen tehtävät tarkastuslaskennat ovat parhaillaan käynnissä. Niissä on jo löytynyt kuolleena yksi pesään syntynyt kuutti ja yksi uusi avojäälle syntynyt, eloon jäänyt poikanen. Lopulliset tiedot selviävät toukokuussa.
Avojäälle syntyneistä poikasista selvisi hengissä tämänhetkisen tiedon mukaan puolet eli kaksi neljästä.

Metsähallituksen suojelubiologi Tero Sipilän mukaan tämä ei ole yllättävää, sillä talvi oli leuto. Pesä toimii ennen kaikkea lämpösuojana vastasyntyneelle kuutille.

Vaikka pesintä sujui odotuksia paremmin, tilanne on yhä vakava. Saimaannorppia on noin 310.
”Kanta ei todennäköisesti kasva tänä vuonna”, Sipilä sanoo.

Apukinoksia kolattiin sadan vapaaehtoisen voimin kahden päivän ajan helmikuussa. Myös kinosoperaatio suunniteltiin Saimaannorppa-LIFE-hankkeessa. Hanke käynnistyi norppien kannalta kreivin aikaan viime vuoden lopussa. Apukinosten käyttöä oli jo ennestään tutkittu kolmen vuoden ajan Itä-Suomen yliopistossa.

saimaannorppa 




Viite