Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Eduskunta aloitti työnsä.
Kaikki valmiina. Eduskunnan syksystä povataan kiihkeää lähestyvien vaalien ja lukuisten tällä vaalikaudella jäljellä olevien lakihankkeiden vuoksi.Mikael Ahlfors

Kaikki valmiina. Eduskunnan syksystä povataan kiihkeää lähestyvien vaalien ja lukuisten tällä vaalikaudella jäljellä olevien lakihankkeiden vuoksi.

Arkadianmäellä alkaa kohta vaaliteatteri

9.9.2010 14.27

Hanna Eriksson

Eduskunnassa ajetaan jo vaalivankkureilla, vaikka istuntosalissa pitää ennen kevään vaaleja käsitellä yli 250 lakiesitystä ja kymmenen selontekoa.

Eduskunnan puhemies Seppo Kääriäinen ehti jo alkuviikosta ennustaa STT:n haastattelussa, että vaalikamppailusta tulee myrskyisä.

Eduskunnan pääsihteeri, oopperaa rakastava Seppo Tiitinen toivoo, että teatteri jätetään muille lavoille. Tiitinen tietää, että salin tunnelma lämpenee joka tapauksessa syksyn edetessä.

”Puolueet ottavat ensimmäistä kertaa kunnolla mittaa toisistaan ensi viikolla budjetin lähetekeskustelussa”, Tiitinen sanoo.

Seuraava yhteenotto on luvassa heti syyskuussa, kun käsittelyssä ovat budjettilait. Niiden joukossa olleen energiaverouudistuksen käsittely kuitenkin lykkääntyy. Uudistuksesta näyttää tulevan ennakoitua isompi vääntö.

Tällä viikolla julkaistun maakaasuyhtiö Gasumin selvityksen mukaan kivihiilen ja turpeen poltto ja samalla hiilidioksidipäästöt lisääntyvät huomattavasti, jos esitys hyväksytään.

Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen ehti jo todeta, että esitystä pitää muuttaa, jos se ei vähennä odotetusti energiantuotannon ympäristökuormitusta.

Pääoppositiopuolue sdp tarttuu varmasti tarjottuun täkyyn. Se aikoo läksyttää energiaverouudistuksen myös sosiaalisen oikeudenmukaisuuden unohtamisesta.

”Energiaverotuksen uudistuksen vaikutus pienituloisiin perheisiin pitää selvittää”, sdp:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri sanoo.

Syksyllä väännetään myös uusiutuvan energian tukipaketista. Erityisesti vihreiden ja keskustan tavoitteena on saada se käsiteltyä tämän hallituksen aikana. Jos pakettiin nihkeästi suhtautuvat kokoomus ja demarit lyövät vaalien jälkeen hynttyyt yhteen, koko paketti voi kaatua.

Sdp on muutenkin pääoppositiopuolueena syksyllä päävastuussa eduskuntasalin elävöittämisestä. Kumpula-Natri toivoo puolueiden haastavan toisensa jo syksyllä.

”Toivon, että puolueet ovat rehellisesti ja äänekkäästi eri mieltä.”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi ja keskustan Timo Kalli odottavat demareilta eduskuntasaliin realistisia vaihtoehtoja hallituksen politiikalle ”ein” hokemisen tilalle.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö kuitenkin ennustaa eduskunnan istuntosaliin loppusyksyksi huonoa vaaliteatteria.

”Oppositio haukkuu pää punaisena porvareiden politiikkaa ja porvarit vastaavat Lipposen tehneen samanlaista politiikkaa jo vuonna x.”

Ainakin hallituksen eduskunnalle antamista selonteoista saadaan syksyn aikana kokoon kaikkien toivomia kunnon väittelyitä. Atalanta-selonteko Suomen osallistumisesta Somalian rannikon merirosvojahtiin, tasa-arvoselonteko ja selonteko metropolipolitiikasta nostattavat suuria tunteita.

”Perustuslakiuudistuksen eduskuntakäsittely on todellista vääntöä, jos kompromisseja ei löydetä ennen sitä”, Seppo Tiitinen sanoo.

Vihreiden tärkeimpiä tavoitteita syksyn aikana on saada vihreä verouudistus kokonaisuudessaan läpi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli taas valmistautuu vääntämään demarien ja kokoomuksen kanssa kuntarakenneuudistuksesta.

Valtiovarainministeripuolue kokoomus keskittyy Ravin mukaan syksyllä lähinnä työllisyyden hoitoon ja velkaantumisen pysäyttämiseen.

Vaalien lähestyminen näkyy syksyn aikana paitsi siinä, mitä puhutaan, myös siinä, mitä jätetään sanomatta. Kumpula-Natri on huomannut vaalihiljaisuuden alkamisen ainakin yhden aiheen osalta.

”Kokoomus on ollut kummallisen hissukseen Nato-puheidensa kanssa. Rauhanasioista puhuminen on vaalien alla mieluisampaa”, Kumpula-Natri toteaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi tyrmää väitteen kummallisena.

”Kokoomusta ei voi nyt syyttää vaikenemisesta ulkopoliittisessa keskustelussa.”

Nämä kuohuttavat eduskuntaa syksyllä

  • Perustuslain uudistus
  • Terveydenhuoltolaki
  • Postilaki
  • Jätelain kokonaisuudistus
  • Energiaverouudistus
  • Uusiutuvan energian tukipaketti
  • Atalanta-selonteko Suomen osallistumisesta Somalian rannikon merirosvojahtiin.
  • Selonteko naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta
  • Selonteko metropolipolitiikasta

eduskuntavaalit 




Viite