Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Bitcoin puhuttaa: Saako yritys käyttää mitä valuuttaa huvittaa?

22.10.2012 7.03

Hanna Eriksson

Helsinkiläisravintola Vegemesta otti kesällä käyttöönsä avoimen yhteisön kehittämän digitaalisen kryptovaluutan bitcoinin. Muutama muukin yritys Suomessa hyväksyy sen maksuvälineeksi.

Vegemestan omistaja Robert Ramstedt, miten Vegemesta hyötyy bitcoinien käytöstä?

”Maailmassa on nyt ensimmäistä kertaa historiassa valuutta, jota eivät ole laskeneet liikkeelle pankit vaan ihmiset. Haluamme kannustaa sen käyttöön. Vegemesta on nörttiystävällinen ravintola. Tuntui itsestäänselvyydeltä, että hyväksymme sen. Bitcoinista voi olla marginaalista valuuttahyötyä, kun sen arvo nousee, mutta emme ottaneet sitä käyttöömme hyödyn takia.”

Millä muilla valuutoilla Vegemestassa voi maksaa?

”Olen ottanut vastaan hopeaa, Ruotsin kruunuja ja dollareita. Jos saan kassajärjestelmää kehitettyä, aion hyväksyä laajemman valikoiman näitä niin kutsuttuja oikeita valuuttoja. Suhtaudun tyynen rauhallisesti valuuttakriiseihin. Valuutat tulevat ja menevät, niiden arvot heittelevät, mutta hampurilaisten myynti jatkuu.”

Toimistopäällikkö Päivi Heikkinen Suomen pankin yleisvalvontatoimistosta, saako yritys ottaa vastaan mitä valuuttaa haluaa?

”Suomessa on yksi laillinen maksuväline, euro. Meillä on kuitenkin sopimusvapaus. Kauppias voi ottaa maksun vastaan haluamallaan tavalla, kunhan myyjä kirjaa myynnit, tilittää arvonlisäverot ja noudattaa muita lakeja. Tavaraa voi myydä vaikka luotoksi. Onhan meillä aikapankkejakin.”

Voiko myyjä kieltäytyä ottamasta vastaan euroja?

”Velka täytyy voida maksaa euroilla. Yrittäjä voi kuitenkin kieltäytyä ottamasta vastaan käteistä, jos kauppa toimii esimerkiksi vain verkossa. Jos kaupassa käy maksuvälineenä vain kortti, siitä pitää ilmoittaa selvästi asiakkaille jo ulko-ovella.”
Viite