Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

photobucket: loljoe

vaavijääkarhu
Elinajanodote? Tältäkin jääkarhunpoikaselta saattaa loppua ruoka kesken jään sulamisen vuoksi.photobucket: loljoe

Elinajanodote? Tältäkin jääkarhunpoikaselta saattaa loppua ruoka kesken jään sulamisen vuoksi.

Brittitutkijoiden uusi löytö: Napajää toimii kuin jättimäinen kaasupumppu

12.7.2010 9.44

Saija Räsänen

Tänä vuonna merijään ennustetaan sulavan arktisilla alueilla alimpiin lukemiin sitten satelliittimittausten aloittamisen, kertoo BBC. Maailman suurimman termostaatin sulaminen ei brittitutkijoita naurata.

Jo aiemmin on tiedetty, että napa-alueet säätelevät koko maapallon lämpötilaa. Nyt Scottish Association for Marine Science- tutkimuslaitoksen tutkijat ovat löytäneet napajäätiköistä uuden ominaisuuden.

"Merijää toimii kuin jättimäinen kaasupumppu. Se pumppaa hiilidioksidia ilmakehästä syvälle mereen - suuressa mittakaavassa", sanoo tutkimusryhmän johtaja, professori Ronnie Glud BBC:lle.

Jos pumppu jään sulamisen vuoksi sulkeutuu, tärkeä luonnonmekanismi hiilidioksidin vähentämiseksi ilmakehästä on Gludin mukaan mennyttä.

Napa-alueiden jäätiköt säätelevät myös merivirtojen suuntauksia ja viilentävät maapalloa heijastamalla lämpöä takaisin avaruuteen. Jäätiköiden sulaminen voisi johtaa merivirtausten suuntien muuttumiseen.

Lisäksi koko pohjoinen eliöstö on vaaka-laudalla, jos jäät sulavat. Sulaminen kun saattaa Gludin mukaan hävittää jäässä elävät pienet mikrobit ja jään alla elävät levät, jolloin kaloilta loppuisi ruoka. Ilman kaloja häviäisi jääkarhukin.

Lämpenemisellä voi tosin Gludin mukaan olla myös ihmiselle hyödyllisiä vaikutuksia. Uusia kauppareittejä voitaisiin jään sulamisen vuoksi avata läpi pohjoisnavan, ja samalla päästäisiin hyödyntämään aiemmin jään alle hautautuneita mineraalivaroja.

ilmastonmuutos  jäätiköt 




Viite