Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / V31S70 (CC-BY-NC)

Citykaneja nurmikolla.
Vaarassa? Citykaneista aiotaan hankkiutua eroon. Flickr / V31S70 (CC-BY-NC)

Vaarassa? Citykaneista aiotaan hankkiutua eroon.

Citykanit kärsivät holtittomasta metsästyksestä

5.3.2009 9.52

Vihreä Lanka

Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy toivoo villikanivahinkoja torjuttavan keinoin, jotka eivät aiheuta eläimille kipua ja kärsimystä. Hesy tuomitsee kaupunkikanien metsästyksen vastuuttomuudet ja lainrikkomiset sekä kaneille aiheutetun kärsimyksen.

Järjestön mukaan metsästys on hoidettu huolimattomasti ja metsästäjiltä on jäänyt luontoon pyydysverkkoja, joista ohikulkijat ovat löytäneet kituvia kaneja.

"Unohtuneet pyydysverkot ovat riski myös luonnonvaraisille eläimille", puheenjohtaja Hannele Luukkainen muistuttaa.

Viime syksynä Helsingin villikanikannan suuruudeksi arvioitiin noin 7 000 yksilöä. Nyt kaneista on pyydystetty jo yli 1 300 yksilöä. Kanijahti kiihtyi viime syyskuussa ja kuuden kuukauden aikana on kokeiltu erilaisia menetelmiä, muun muassa jousia, loukkuja, ajoverkkoja, hillereitä sekä ampuma-aseita. 

Villikani on Suomessa luokiteltu riistaeläimeksi, jonka pyydystäminen on metsästämistä ja sallitut pyyntimenetelmät määritellään metsästyslaissa. Helsingin kaupunki valmistelee parhaillaan muutosehdotusta metsästyslakiin ja asetukseen, jotta kanien metsästys olisi mahdollista kaupunkialueella ilman poikkeuslupaa.

Hesyn mukaan kaniongelmaa ei pidä ratkaista luokittelemalla kani rauhoittamattomaksi, eli niin kutsutuksi haittaeläimeksi.

"Kani on tuhansissa suomalaisissa perheissä rakastettu lemmikki. Lainsäätäjiltä olisi barbaarinen viesti, jos laki sallisi sen tappamisen lähes millä keinoin hyvänsä", Luukkainen sanoo.

Hesy korostaa, että tärkeintä kannan sääntelyssä olisi, että lemmikkikanien hylkääminen loppuisi. Hesylle tulleiden kesyjen löytökanien määrä lähes kaksinkertaistui viime vuonna.

luonnonsuojelu 




Viite