Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Illalla kioskille. Työministeri Tarja Cronberg asioi illalla usein Kruununhaan elintarvikekioskilla, joka on auki joka päivä iltakymmeneen. Mikael Ahlfors

Illalla kioskille. Työministeri Tarja Cronberg asioi illalla usein Kruununhaan elintarvikekioskilla, joka on auki joka päivä iltakymmeneen.

Cronberg ratkaisee pian sunnuntaikaupan kohtalon

5.2.2009 16.52

Anu-Elina Lehti

Työministeri Tarja Cronberg (vihr) tuo eduskuntaan helmikuun loppuun mennessä esityksen kauppojen sunnuntai-aukiolojen muutoksesta.

Suomen kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM saivat marraskuussa aikaan yhteisen kannan kauppojen aukioloaikojen muutoksista. Niiden mukaan kaikki kaupat voisivat olla auki sunnuntaisin ainakin kuusi tuntia.

Vihreän eduskuntaryhmä taas julkisti joulukuussa kannanoton, jonka mukaan sunnuntaisin saavat olla auki vain pienet ja keskikokoiset kaupat. Jos Cronbergin esitys astuu vihreän eduskuntaryhmän varpaille, myrsky vesilasissa on valmis.

”Toivon, että eduskuntaryhmältä löytyy neuvotteluvaraa, jos asiaan löytyy hallituksen kesken yksimielinen ratkaisu”, Cronberg sanoo.

Hallituspuolueiden väliset neuvottelut liikeaikalain muuttamisesta ovat vielä kesken.

Cronbergin mukaan vaikeimpia kysymyksiä ovat lähikauppojen kohtalo ja yhdyskuntarakenteen ulkopuolella olevien kauppakeskusten aukiolon rajoittaminen.

”Lähikauppojen säilyminen on tärkeää, varsinkin väestön ikääntyessä. Ja lähtökohtahan täytyy olla, että liikenne ei lisäänny. Suuret kauppakeskukset ovat tällaisia liikenteen lisääjiä.”

Suomen yrittäjät suhtautuu aukiolon vapauttamiseen kriittisesti. Cronberg ymmärtää yrittäjien huolen.

”Jos kauppakeskukset ovat aina sunnuntaisin auki, pienyrittäjävetoisten liikkeiden kannattavuus vähenee. Perheyritykselle sunnuntaiaukiolo on kova rasite, ja myynti voi olla pientä.”

Muutokset aukioloaikoihin tulevat voimaan viimeistään vuonna 2010.




Viite