Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

ULOS. Paras uloskäynti Durbanin kokouksesta oli tukittu konkreettisesti ja henkisesti jo hyvissä ajoin.

ULOS. Paras uloskäynti Durbanin kokouksesta oli tukittu konkreettisesti ja henkisesti jo hyvissä ajoin.

Durbanin kokous päättyi laihaan sopuun

11.12.2011 5.34

Juha Honkonen

DURBAN. Ilmastokokous päättyi sunnuntaina puoli kuudelta aamulla, kun Durbanin aurinko oli jo korkealla ja kokouspaikalta syöty kaikki ruoka. Kansalaisjärjestöt kuvailevat lopputulosta laihaksi sovuksi.

"Täällä päästiin sopuun muodosta muttei sisällöstä", sanoo WWF:n ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas Vihreälle Langalle Durbanissa juuri kokouksen loputtua.

Kioton pöytäkirjan jatkokaudesta saatiin sopimus, mutta se kattaa vain 15 prosenttia maailman kasvihuonekaasuista. Teollisuusmaista ulkopuolelle jäivät Yhdysvallat, Venäjä, Japani ja Kanada.

Pöytäkirjan ulkopuolisiakin maita koskeva LCA-sopimus saatiin myös solmittua. Aikarajaksi globaalisti kattavaan ilmastosopimukseen asetettiin 2020. LCA on järjestöjen mielestä hyvin kunnianhimoton.

"Ensi vuodelle jäivät peaking year (vuosi, jolloin päästöt lähtevät laskuun), selvät päästövähennysten prosenttiosuudet (teollisuusmailla 25–40) ja gigatonni-gap (tieteellisen ja poliittisen päästövähennystavoitteen ero)", Kangas sanoo.

Laiva- ja lentoliikenteelle ei saatu päästörajoja.

Hyvänä saavutuksena pidetään ilmastorahaston perustamista. Senkin sisältö tosin jäi ohueksi.

"Rahasto on nyt pelkkä kuori, koska siltä puuttuvat edelleen varat. On valtava pettymys, että konkreettiset rahoituslähteet, kuten kansainvälisen laiva- ja lentoliikenteen päästömaksut, tiputettiin sopimustekstistä", sanoo Kirkon ulkomaanavun ilmastonmuutosasiantuntija Aino Pennanen.

Yön tunteina sopimusten tekoa jarruttivat erityisesti Kolumbia, Venezuela, Bolivia, Nigaragua ja Intia. Maailman toiseksi väkirikkain maa vetosi kansansa köyhyyteen ja ajoi yhteisen, mutta eritellyn vastuun tärkeyttä.

"Intia ei koskaan suostu peloteltavaksi, uhattavaksi tai painostettavaksi tällä tavalla", Intian ympäristöministeri Jayanthi Natarajan jyrähti.

Lopulta Intiakin antoi periksi, ja kokouksessa päästiin sopimuksiin. Venäjä oli aamuyön tunteina tietämätön, mitä oikein tapahtui.

Kokousta johtava Etelä-Afrikan ulkoministeri Maite Nkoana-Mashabane viittasi useaan kertaan Durbanissa vaikuttaneiden Mahatma Gandhin ja Nelson Mandelan rauhantahtoon ja rakentavaan henkeen.

"Olemme pelastaneet tänään huomisen", Nkoana-Mashabane päätti kokouksen.

Seuraava ilmastokokous, COP18, järjestetään vuoden päästä Qatarissa.

Durban 




Viite