Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

U.S. Coast Guard / Flickr (CC-BY-SA)

Kulluk-porauslautta hinauksessa.
Epätoivoinen yritys. Yhdysvaltain rannikkovartioston HC-130 Hercules -lentokone kuvasi hinaajien epätoivoisen yrityksen estää öljy-yhtiö Shellin porauslautan ajautuminen maihin.U.S. Coast Guard / Flickr (CC-BY-SA)

Epätoivoinen yritys. Yhdysvaltain rannikkovartioston HC-130 Hercules -lentokone kuvasi hinaajien epätoivoisen yrityksen estää öljy-yhtiö Shellin porauslautan ajautuminen maihin.

Edes hurja taistelu ei estänyt onnettomuutta – järjestöt raivona

3.1.2013 9.20

Lasse Leipola

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan öljy-yhtiö Shellin Kulluk-porauslautan ajautuminen maihin Alaskassa on jälleen yksi esimerkki siitä, ettei yhtiön toiminta Arktiksella ole turvallista. Lautalla on yhteensä yli puoli miljoonaa litraa dieselöljyä, mutta ainakaan toistaiseksi sen ei ole havaittu vuotavan mereen.

Järjestö muistuttaa, että Shellin öljyporaus arktisilla merialueilla on ollut jatkuvissa vaikeuksissa. Esimerkiksi viime syyskuussa yhtiö joutui keskeyttämään koeporaukset vaikean jäätilanteen vuoksi.

”Jos pohjoisen koskematon luonto ei olisi vaarassa, tämä olisi suorastaan koomista. Nyt se on traagista”, sanoo kampanjoija Ben Ayliffe Greenpeacen tiedotteessa.

Myös ympäristöjärjestö WWF on vaatinut arktisen öljynporauksen keskeyttämistä. Sen tiedotteessa todetaan, että nykyinen öljyryntäys Arktikselle on vaarallinen ja vastuuton.

Uutistoimisto Reutersin mukaan maanantaista maihin ajautumista edelsi kiivas pelastusyritys lähes ”hurrikaanimaisissa” olosuhteissa, kun kaksi hinaaja-alusta yritti yli 15 kilometrin matkan ajan saada porauslauttaa pysäytettyä. Lopulta ne joutuivat kuitenkin katkaisemaan köydet pelastaakseen itsensä.




Viite