Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ehdotus ympäristöhallintoon: Ely-keskukset pois elinkeinoministeriöltä

11.12.2012 14.44

Sammeli Heikkinen

Ympäristöministeriön on saatava valtaa myös ely-keskusten rahanjakoon, arvioi alueellisen ympäristöhallinnon järjestämistä selvittänyt Riitta Rainio.

Rainion selvityksen mukaan ympäristöministeriön pääsy resurssien jakoon on vähimmäisvaatimus, jolla ympäristövalvontaa voidaan parantaa. Nykyään ely-keskusten yleishallinnosta ja resurssienjaosta päättää työ- ja elinkeinoministeriö. Rainion ehdotuksen mukaan Temiltä vietäisiin myös elyn yleishallinto ja annettaisiin se esimerkiksi valtiovarainministeriölle. Nykyisin aluehallintovirastot jo ovat valtiovarainministeriöiden hoidossa.

Rainio ehdottaa vaihtoehtoisesti myös suurempia muutoksia nykyiseen ympäristöhallintomalliin. Yksi mahdollisuus olisi perustaa nykyisten elyjen ja avien tueksi ympäristöministeriön alaisuuteen pieni ja tehokas valtakunnallinen ohjausyksikkö. Se voisi huolehtia valtakunnallisesti tärkeistä tehtävistä.

Kolmas Rainion ehdotus on valtakunnallinen ympäristövirasto, jonka alaisuuteen nykyisten aluehallintovirastojen ja ely-keskusten ympäristöosat tulisivat. Virastolla olisi alueellisia toimipisteitä, joissa myös lupapäätökset ja valvonta tehtäisiin. Jos tämä vaihtoehto toteutuisi, jouduttaisiin luultavasti keskustelemaan myös siitä, olisiko nykyisenkaltaista avi- ja ely-verkostoa järkeä ylläpitää.

Rainion mielestä muutokselle on joka tapauksessa tarvetta, sillä aluehallintovirastojen ja ely-keskusten voimavaratilanne on ympäristötehtävien osalta huolestuttava.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) kertoi, että alueellisen ympäristöhallinnon muutokselle on hallituksessa tukea. Lähikuukausina selviää, millä tavalla uudistusta lähdetään edistämään.

 

aluehallintovirasto  ely-keskus 




Viite