Vihreän Langan logoVihreän Langan logo
Blogi

Munan taito

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Munan keittäminen. 1 min: samuliputro, löysä. 4 min: jormauotinen, labiili. 25 vuotta: kekkonen, kivestä hakattu. Paras muna kypsyy keittämättä.Juha Peurala

Munan keittäminen. 1 min: samuliputro, löysä. 4 min: jormauotinen, labiili. 25 vuotta: kekkonen, kivestä hakattu. Paras muna kypsyy keittämättä.

1.4.2010

Eno

Ehjät keitetyt munat vaativat osaamista.

Nimimerkki ”Kokkeli” kysyy: Miten estää kananmunien halkeaminen keitettäessä? Auttaako suolan lisääminen keitinveteen?

Eno vastaa: ”On mahdotonta keittää munia rikkomatta niitä”, kuten punavuorelaisessa sananlaskussa sanotaan. Vaikka keitetyt kananmunat luulisi onnistuvan uusavuttomaltakin, täydellinen suoritus vaatii taitoa.

Yleensä munat rikkoo liian suuri lämpötilaero. Pahin virhe on nostaa jääkaappikylmät munat suoraan reippaasti kiehuvaan veteen. Tällöin munan paksahtaminen aiheutuu usein sen sisällä olevan ilmataskun kaasun nopeasta laajenemisesta.

Ainoa varma tapa vähentää rikkoutumista on pistää munan tylppään päähän reikä. Siihen on välineitäkin.

Lämpötilaeroa pienennät ottamalla munat ajoissa lämpimään tai aloittamalla keittämisen kylmästä vedestä. Etenkin, jos haluat munasi kovina, voit kuumentaa veden munineen kiehuvaksi, ottaa kattilan liedeltä ja antaa munien kypsyä itsekseen.

Suola tai viinietikka keitinvedessä ei pidä munaa ehjänä, mutta nopeuttaa proteiinin hyytymistä, kun muna on jo haljennut. Näin edes osa munasta pelastuu. Viinietikka voi olla tähän suolaakin parempaa.

Muistathan suosia luomumunia! ”Se joka sorsii luomumunia pääsiäisenä, ei saa munaa koko vuonna”, sanoo käpyläläinen sananlasku.




Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.