Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

puuvillaa ja biomuovia. Samuli Naamanka suunnittelee parhaillaan ekotuolia Habitare-sisustusmessuille. Mikael Ahlfors

puuvillaa ja biomuovia. Samuli Naamanka suunnittelee parhaillaan ekotuolia Habitare-sisustusmessuille.

Ekosisustaja, vältä mustaa ja muovia

9.1.2009 8.23

Anu-Elina Lehti

Sisustusarkkitehti Samuli Naamangan valmistaman ekotuolin prototyyppi makaa espoolaisen puutalon yläkerrassa.

Beigensävyinen istuinosa on kolmen vuoden tuotekehittelyn tulos: Huonekalun raaka-aine on täysin hajoava puuvilla. Muut sideaineet ovat biomuovia, jonka tarkka resepti on vielä salaisuus.

Naamangan tuoli esitellään ensi syksynä järjestettävien Habitare-sisustusmessujen Ecodesign-erikoisnäyttelyssä, jota kuratoi huonekalumuotoilija ja professori Yrjö Kukkapuro.

Näyttelyyn on ilmoittautunut jo yli 80 muotoilijaa, joille on annettu vapaat kädet valmistaa ekologinen tuoli.

Kansainvälisillä desingmarkkinoilla ekologisuudesta on viime vuosina tullut yksi suurimmista trendeistä. Viherpesu on osa ilmiötä.

Samuli Naamangan mielestä maailman tärkeimpiin muotoilutapahtumiin kuuluvien, huhtikuussa pidettyjen Milanon designmessujen ekologisuus oli pelkkä vitsi.

”Milanossa ekodesignia oli suurin piirtein se, että tuote on maalattu vihreäksi. Messuilla 90 prosenttia tuotteista on kammottavaa krääsää, koska kaikkien valmistajien on tuotettava uutta niin nopealla tahdilla.”

Habitare-messuilla muutamasta ekotuolista tehdään perinpohjainen analyysi, johon kirjataan tuotteen valmistukseen käytetyt materiaalit ja niiden alkuperä, tuotteen arvioitu elinkaari ja sen maatumisaika.

Kymmenen vuoden päästä ekoanalyysit saattavat olla arkipäivää jo ihan tavallisissa huonekalukaupoissa.

Ekomuotoilijan on Naamangan mukaan pohdittava tarkkaan tuotteen elinkaarta ja yritettävä mahdollisuuksien mukaan välttää myrkyllisiä väriaineita ja öljystä valmistettavaa muovia. Tulevaisuudessa tuotteiden värimaailma saattaa haaleta, sillä ainakin vielä designihmisten rakastamaa mustaa on lähes mahdotonta valmistaa luonnonmukaisesti.

Ympäristöystävällisten raaka-aineiden ja valmistustapojen ohella tärkeää on Naamangan mukaan ajaton muotoilu.

”Uskon, että Yrjö Kukkapuron Karuselli-tuoli on ekologinen, vaikka se on valmistettu lasikuidusta. Aika harva sen on heittänyt roskikseen”.

ekodesign 




Viite