Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

NOAA / Wikimedia

El Niñon ja La Niñan vaikutus lämpötiloihin.
Punainen vuosi? Punaiset El Niño -vuodet erottuvat graafista lämpimimpinä.NOAA / Wikimedia

Punainen vuosi? Punaiset El Niño -vuodet erottuvat graafista lämpimimpinä.

El Niño tekee tuloaan – ruokatuotanto ja lämpöennätykset vaarassa

18.3.2014 9.19

Lasse Leipola

Japanin ja Yhdysvaltain sääviranomaiset arvioivat, että El Niño -sääilmiö saattaa käynnistyä ensi kesänä.

Yhdysvalloissa tulevaa säätä ennakoiva Climate Prediction Center arvioi maaliskuun alussa, että El Ninon todennäköisyys ensi kesänä tai syksynä on 50 prosentin luokkaa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Japanin sääviranomaiset pitävät todennäköisyyttä vieläkin korkeampana.

El Niñolla tarkoitetaan Tyynen valtameren merivirran muutoksen aiheuttamia korkeita pintalämpötiloja, jotka aiheuttavat kuivuutta Aasiassa ja Australiassa sekä toisaalta rankkasateita ja tulvia erityisesti eteläisen Amerikan mantereen länsirannikolla. Ilmiö voisikin tuoda helpotusta muun muassa Yhdysvaltoja piinaavaan kuivuuteen, mutta aiheuttaa myös mittavia ongelmia muun muassa tulvien ja satovahinkojen muodossa.

Ilmiön aiheuttamien säävaihteluiden tiedetään heikentävän riisin, vehnän ja sokerin satonäkymiä sekä pienentävän kalasaaliita. Vuonna 1998 poikkeuksellisen voimakkaan El Niñon aiheuttamat sääilmiöt veivät jopa tuhansien ihmisten hengen. Vuosi oli myös yksi mittaushistorian lämpimimmistä.

New Scientist-lehden haastattelema ilmastotutkija Wenju Cai arvioi helmikuussa, että voimakas El Niño voisikin tehdä vuodesta 2014 kaikkien aikojen lämpimimmän. Tosin hänen mukaansa vaikutukset saattavat ulottua vuoteen 2015, jolloin se voisikin olla kahdesta lämpimämpi.

”Se on mahdollista, muttei varmaa. Muu vaihtelu voi ratkaista asian suuntaan tai toiseen.”

Samassa artikkelissa kerrottiin myös saksalaistutkimuksesta, jonka mukaan El Niño todennäköisyys olisi tänä vuonna jopa 76 prosenttia. Arvio perustuu siihen, että El Niñoa edeltävinä vuosina lämpötilaero päiväntasaajan ja muun Tyynen valtameren välillä on poikkeuksellisen pieni.

”Yhdenmukaisten lämpötilojen ja El Niñon välillä selvä yhteys”, tutkija Armin Bunde sanoo.

ilmastonmuutos  ilmasto  meret 




Viite