Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Pertti Rauhio.
Oikeaa laitaa. Pertti Rauhion mukaan uusi osasto kokoaa yhteen samanhenkisiä demareita.

Oikeaa laitaa. Pertti Rauhion mukaan uusi osasto kokoaa yhteen samanhenkisiä demareita.

Eliittidemarit perustivat oman kerhon

18.9.2009 8.34

Jukka Vahti

Sdp:n oikeistosiipeen syntyi uusi puolueosasto, kun joukko nimekkäitä demarivaikuttajia hyppäsi Tölö Unga Socialister -osastosta, eli Tusista, omaan, Helsingin demokraateiksi nimeämäänsä osastoon.

Kyseinen osasto tunnettiin ennen nimellä Sosialidemokraattiset maatalousmiehet.

”Osasto pitää samanhenkisten ihmisten palavereja. Meillä ei ole mitään antipatioita Tusia kohtaan, mutta se on, paha kyllä, nimensä mukainen, eli siellä on jo mukana paljon nuorempia ihmisiä”, osaston jäsen, Uudenmaanliiton johtaja Pertti Rauhio sanoo.

Lipposlaisena tunnetusta Tusista Helsingin demokraatteihin siirtyivät Rauhion lisäksi muun muassa Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner, ulkoministeriön Itämerisuurlähettiläs Jari Luoto, työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö Raimo Luoma, Turun apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi ja EU-komissaari Olli Rehnin kabinettipäällikkö Timo Pesonen.

Heitä yhdistää muun muassa se, että kaikki ovat jossain vaiheessa työskennelleet demariministerien erityisavustajina.

Uuden osaston on tuoreeltaan arveltu tähtäävän jonkinlaiseksi ponnahduslaudaksi kohti mainetta ja kunniaa. Rauhion mukaan esimerkiksi kuntavaalimenestys ei kuitenkaan ole osaston tärkeimpiä tavoitteita.

”Täytyy sanoa, että jos tämä olisi herrahissi, niin esimerkiksi Mikael Jungnerin kohdallahan hissi kulkisi väärään suuntaan, herra varjelkoon. Me olemme kaikki aika vakiintuneissa tehtävissä.”

Helsingin demokraatit on tiettävästi sdp:n ensimmäinen osasto, jonka nimestä sana sosialismi on jätetty kokonaan pois. Osaston jäsenillä ei ole mitään sitä vastaan, jos koko puolueen nimi jossain vaiheessa muuttuu esimerkiksi Suomen demokraateiksi.

”Jos tällainen kehitys puolueessa syystä tai toisesta tapahtuu, totta kai se on hyvä”, Rauhio toteaa.

Mutta kuinka käy Tusille, kun osa nimekkäintä kaartia nosti kytkintä?

”Meillä on yli sata jäsentä, joten olemme kyllä voimissamme”, osaston puheenjohtaja Ulla-Maija Rajakangas sanoo.

Hänen mukaansa Helsingin demokraatit koostuvat ”vanhemmista valtiomiehistä”, jotka halusivat kokoontua vaihteeksi pienemmällä porukalla.

Onko sdp:n oikeassa laidassa siis liikaa tungosta?

”Käsittääkseni se ei viime aikoina ole ollut ongelma. Mutta ei meillä ole lähteneiden kanssa mitään ongelmia, yhä olemme kavereita”, Rajakangas sanoo.


Lisää aiheesta:


Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.