Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

NOAA

Lämpökartta maailmasta.
Mittarit punaisella. Yhdysvaltain ilmakehän- ja merentutkimusjärjestön NOAA:n kartassa punaisella merkitty alueet, joilla on ollut syyskuussa keskimääräistä lämpimämpää ja sinisellä alueet, joilla on ollut keskimääräistä kylmempää.NOAA

Mittarit punaisella. Yhdysvaltain ilmakehän- ja merentutkimusjärjestön NOAA:n kartassa punaisella merkitty alueet, joilla on ollut syyskuussa keskimääräistä lämpimämpää ja sinisellä alueet, joilla on ollut keskimääräistä kylmempää.

Ennätys lähellä: kuluvasta vuodesta voi tulla kaikkien aikojen kuumin

23.10.2014 14.11

Kati Pietarinen

Kuluvasta vuodesta voi tulla mittaushistorian lämpimin sekä globaalisti että Suomessa, Ilmatieteen laitos kertoo.

Kansainväliset tiedot perustuvat Yhdysvaltain kansallisen ilmakehän- ja merentutkimusjärjestön NOAA:n seurantaan. Vain tähän saakka kuumimman vuoden, vuoden 1998, tammi-syyskuu oli yhtä lämmin kuin kuluvan vuoden. Vuoden 1998 loppupuoliskolla globaalia keskiarvolämpötilaa laski La Niña-ilmiö, kun taas kuluvan vuoden lopulle ennustetaan lämpötiloja kohottavan El Niñon alkamista.

Suomessa vuosi 2014 on tällä hetkellä toisella sijalla, kun mittaushistoriaa tarkastellaan vuodesta 1900 alkaen. Lämpimämpää on ollut vain vuonna 1989.

"Tilastojen valossa on vielä täysin mahdollista, että kuluvasta vuodesta tulisi Suomen mittaushistorian lämpimin. Se vaatii sen, että lauhaa ilmaa virtaa lännestä loppuvuoden ajan", Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen kommentoi tiedotteessa.

Jokinen muistuttaa, että lämpötilapoikkeamat ovat suurimmillaan talvella. Kuluvan vuoden sijoitus voi siis vielä muuttua. Uusi ennätys vaatisi sitä, että marras- ja joulukuun olisivat noin kolme–neljä astetta tavanomaista lämpimämpiä.

ilmastonmuutos 




Viite