Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Lentokone.
Ylilento. Alkavatko ulkomaiset yhtiöt vältellä Eurooppaa, jos päästökauppa käynnistyy jälleen?SXC

Ylilento. Alkavatko ulkomaiset yhtiöt vältellä Eurooppaa, jos päästökauppa käynnistyy jälleen?

EU ja ilmasto saivat nenilleen – lentopäästöt kuriin vasta 2020

8.10.2013 11.41

Lasse Leipola

Maailmanlaajuinen lentoliikenteen päästöjen väheneminen käynnistyy todenteolla vasta vuonna 2020. Viime viikolla päättyneessä ICAO:n yleiskokouksessa päätettiin, että päästövähennyssuunnitelma hyväksytään 2016 ja sen on määrä astua voimaan vuonna 2020.

Lentoliikenteen päästöistä on väännetty kättä erityisesti sen jälkeen, kun EU päätti yksipuolisesti käynnistää päästökaupan, joka koskee paitsi lentoja unionin alueella myös sieltä lähteviä ja sinne saapuvia lentoja. Päästökauppa kuitenkin keskeytettiin viime keväänä, jotta ICAO:n neuvottelut voitaisiin käydä paremmassa hengessä. Muun muassa Yhdysvallat ja Kiina ovat olleet raivoissaan EU:n sooloilusta.

Vihreiden euroedustaja Satu Hassi kommentoi parlamenttiryhmänsä sivuilla, että ICAO:n kokouksen laiha lopputulema osoittaa, että päästökaupan jäädyttäminen oli virhe.

”Kansainvälinen ilmailujärjestö aikoo nyt estää EU:n omat toimet ja entisestään viivästyttää kiireellisesti tarvittavia kansainvälisiä toimia lentämisen ilmastovaikutuksiin puuttumiseksi. EU:n on nyt pidettävä kiinni alkuperäisestä suunnitelmastaan. Emme voi purkaa tehokkaita ilmastopolitiikan välineitä vastineena epämääräiselle lupaukselle globaalista järjestelmästä”, Hassi sanoo.

Lentoliikenteen päästökaupan jäädytys raukeaa ensi vuoden huhtikuussa. Päästökauppalain alun perin parlamenttiin tuontut saksalainen kristillisdemokraatti Peter Liese vakuuttaa uutistoimisto Reutersille, ettei hyväksy sitä, että ICAO aikoo rajoittaa EU:n oikeutta puuttua unionin ulkopuolelta tulevaan liikenteeseen:

”Parlamentti ei tule hyväksymään, että vuoteen 2020 asti rajoitamme vain Euroopan sisäisten lentojen päästöjä.”




Viite