Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Vesipiste.
Tehtyä pohjavettä? Turun seudulla kiistellään, mistä ja miten vettä voidaan ottaa.Emilia Pippola

Tehtyä pohjavettä? Turun seudulla kiistellään, mistä ja miten vettä voidaan ottaa.

EU syynää Turun tekopohjavesihankkeen

18.12.2009 10.37

Laura J. Rantanen

Euroopan parlamentin vetoomusvaliokunta on päättänyt tutkia Turun Seudun Veden TSV:n tekopohjavesihankkeen laillisuuden.

Jo kymmenen vuotta vireillä olleen hankkeen ajatuksena on ottaa Kokemäenjoesta vettä, puhdistaa sitä Huittisissa ja imeyttää se sitten Virttaankankaan harjuun.

Yli 9 000 vuotta vanha harju on määritelty arvokkaaksi Suomen harjujensuojeluohjelmassa, ja sen pohjavesi on ensiluokkaista. Hankkeen vastustajat pelkäävät, että suunniteltu 100 000 vesikuution vuorokausimäärä pilaa harjun ja sen pohjaveden. Harjusta saavat talousvetensä sadattuhannet ihmiset Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.

Pohjaveden lisäksi hanke uhkaa harjun harvinaista eliöstöä ja kasvistoa, sanoo vetoomuksen parlamentille jättänyt Huittisten vihreiden puheenjohtaja Anne Bland.

”Kokemäenjoki on Tampereen jäteviemäri. TSV:n Huittisiin suunnittelema hiekkasuodatuspuhdistamo ei ikinä tule puhdistamaan kaikkia raskasmetalleja ja muita haitallisia aineita vedestä, jolloin ne kaikki jäävät harjuun.”

Korkein hallinto-oikeus antoi hankkeelle viime vuoden elokuussa luvan sillä edellytyksellä, että TSV rakentaa Huittisiin kemiallisen vedenpuhdistamon. Huittisten valtuusto ei hyväksy kemiallista puhdistamoa, sillä se ei halua sen lietteitä kontolleen.

vesi 




Viite