Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kriitikko.Oxfordin yliopiston professori Dieter Helm ryöpyttää EU:n ilmastopolitiikkaa ja haluaa Eurooppaan hiiliveron.

Kriitikko.Oxfordin yliopiston professori Dieter Helm ryöpyttää EU:n ilmastopolitiikkaa ja haluaa Eurooppaan hiiliveron.

EU:n ilmastopolitiikalle täystyrmäys: "Mitään ei ole saatu aikaan!"

29.5.2013 9.31

Lasse Leipola

Oxfordin yliopiston professori Dieter Helm lyttää tylysti EU:n toimet ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

"EU ei ole saanut tehtyä mitään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, ei edes kolhaistua kehityksen käyrää. Päästöjen tuotanto unionissa on laskenut, mutta kulutuksen päästövaikutus kasvanut. Se minkä teimme ennen itse, tehdään nyt EU:n ulkopuolella", Helm sanoi tänään keskiviikkona Helsingissä järjestetyssä toimittajatapaamisessa.

Hänen mukaansa Yhdysvallat on halvan maakaasun ansiosta nousemassa uuden energiatilanteen voittajaksi. Esimerkiksi Kiinaan verrattuna energian hinnan vaikutus on jo suurempi kuin työvoiman hinnan, joten energiaintensiivinen teollisuus on jo siirtymässä vähitellen takaisin Yhdysvaltoihin.

Vaikka sekä Kiina että Yhdysvallat ovat lisänneet tuntuvasti uusiutuvan energian tuotantoa, on merkittävin muutos kaasutuotannon lisäys Yhdysvalloissa ja hiilivoiman lisäys Kiinassa. Helmin mukaan ainoa olennainen asia tällä hetkellä on uuden hiilivoiman pysäyttäminen.

"Ilmaston lämpenemisessä on kyse Kiinasta, Kiinasta, Kiinasta, hiilestä, Kiinasta, Kiinasta, Kiinasta ja hiilestä", Helm kiteytti.

Maakaasun hän näkee tärkeänä hiilen korvaajana, mutta pitkällä aikavälillä vain siirtymävaiheen vaihtoehtona. Tulevaisuuden tärkeimmät energialähteet ovat Helmin mukaan ydinvoima, aurinko, maalämpö ja vesivoima.

Hänen mukaansa Euroopassa on tehty suuri virhe, kun uusiutuvien voimakas lisääminen on otettu ilmastopolitiikan ytimeen. Helmin arvion mukaan epätyypillisen maakaasun ja öljyn vuoksi energian hinta tulee pysymään pitkään niin matalana, ettei uusiutuvista voi tulla kannattavia pitkään aikaan. Ne voivat tarvita pysyvästi tukia.

Hänen mukaansa päätökset tehtiin poliittisin perustein

"Miten on mahdollista, että meillä oli niin paljon poliittista tahtoa ja niin paljon ihmisiä ja järjestöjä, jotka ajoivat muutosta, emmekä saaneet mitään aikaan?"

Helmin ratkaisu olisi hiilivero, joka koskisi paitsi omaa tuotantoa myös tuontia sellaisista maista, joissa ei vastaavaa veroa ole käytössä. Tämä, riittävän laajamittaisessa käytössä, asettaisi paineita vastaaviin ratkaisuihin myös muualla.




Viite