Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

EU:n päästöt ennätykseen – alempana kuin koskaan

30.5.2013 9.21

Lasse Leipola

EU:n vahvistetut päästöt vuodelle 2011 olivat 18,4 prosenttia matalammat kuin vertailuvuonna 1990. Kun huomioidaan myös lentoliikenne on päästövähennys 17 prosenttia. Kyseessä on vuodesta 1990 alkaneen seurannan vähäpäästöisin vuosi.

Pudotusta edelliseen vuoteen oli 3,3 prosenttia, vaikka talous samalla kasvoi 1,6 prosenttia. Alustavat luvut vuoden 2012 osalta osoittavat päästöjen laskeneen edelleen noin kaksi prosenttia.

”Vuoden 2011 päästövähennys on hyvä uutinen, vaikka se johtuikin suurilta osin lämpimämmästä talvesta. Siitä huolimatta, EU on selvästi matkalla kohti tavoitteitaan”, Euroopan ympäristöviraston johtaja Jacqueline McGlade sanoo tiedotteessa.

Hän huomautti, että energiantuotannossa on otettu takapakkia, sillä hiilivoiman käyttö on lisääntynyt samalla kuin kaasu- ja vesivoima on vähentynyt.

Eilen keskiviikkona Helsingissä vieraillut brittiprofessori Dieter Helm suomi kovin sanoin EU:n päästöpolitiikkaa. Hänen mukaansa EU:n todelliset päästöt ovat kasvaneet, kun otetaan huomioon kaikki kulutus, eli myös unionin ulkopuolelta tuotujen tuotteiden valmistuksen aiheuttamat päästöt.




Viite