Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Euroopan komissio

eurolehti
Uusi luomulehti. Saksalainen muotoilualan opiskelija Dušan Milenkovic voitti EU:n luomumerkin suunnittelukilpailun eurolehdellään.Euroopan komissio

Uusi luomulehti. Saksalainen muotoilualan opiskelija Dušan Milenkovic voitti EU:n luomumerkin suunnittelukilpailun eurolehdellään.

EU:n uusi luomumerkki otetaan käyttöön tänään

1.7.2010 9.00

Saija Räsänen

Euroopan unioni saa tänään torstaina uuden luomutunnuksen, joka osoittaa, että elintarvikkeet on tuotettu luonnonmukaista maataloutta koskevan EU-sääntelyn mukaisesti. Sääntely koskee myös luonnonmukaista vesiviljelyä.

EU-tunnuksen rinnalla voidaan edelleen käyttää muita yksityisiä, alueellisia tai kansallisia tunnuksisa.

Euro-lehti on pakollinen kaikissa EU-maissa tuotetuissa esipakatuissa elintarvikkeissa, jotka täyttävät luomuvaatimukset. Pakkaamattomissa ja EU:n ulkopuolella tuotetuissa elintarvikkeissa merkintä on vapaaehtoinen.

Tunnuksen lisäksi tuotteisiin on merkittävä ainesosien tuotantopaikka ja valvontaelimen koodinumero.

Kalojen, äyriäisten ja merilevän viljelyn kohdalla uudet säännöt koskevat vesiviljelyn tuotantoympäristöä ja eläinten hyvinvointivaatimusten täsmentämistä. Luomutuotantoa harjoittavat yksiköt on erotettava jatkossa tavallista tuotantoa harjoittavista yksiköistä.

Tulevaisuudessa kalojen kutemisen käynnistäminen keinotekoisten hormonien avulla on kiellettyä ja luonnonmukaisen rehun käyttöä olisi täydennettävä kestävällä tavalla hoidetusta kalastuksesta saadulla kalanrehulla. Simpukoiden ja merilevän tuotantoa varten on kehitetty omat sääntönsä.

Uudet luomusäännöt tulevat voimaan tänään, mutta elintarvikkeiden tuottajilla on kahden vuoden siirtymäaika uusien merkintäsääntöjen käyttöönotossa.

EU:n luomutuotteiden uusi tunnus on järjestyksessä toinen luomutuotantoa merkitsevä symboli unionin alueella. Ensimmäinen luomutunnus otettiin käyttöön 1990-luvun lopulla, ja sen käyttö oli vapaaehtoista.

luomu 




Viite