Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jukka Vahti

Paikkajako uusiksi. Uusin eurovaaligallup ennustaa vihreää aaltoa Brysseliin. Jukka Vahti

Paikkajako uusiksi. Uusin eurovaaligallup ennustaa vihreää aaltoa Brysseliin.

Eurogallup povaa vihreille lisäpaikkoja

4.6.2009 12.50

Jukka Vahti

Vihreät saa sunnuntain vaaleissa Suomesta kaksi europarlamenttipaikkaa ja vihreiden europarlamenttiryhmän koko kasvaa 43:sta mepistä 50:een.

Näin ennustaa tänään torstaina päivitetty euroopanlaajuinen eurovaaligallup, jonka on teettänyt lobbausfirma Burson-Marsteller ja toteuttanut London School of Economicsin professori Simon Hix kollegoineen.

Vihreiden europarlamenttiryhmän mahdollinen kasvaminen olisi kova saavutus, koska europarlamentaarikkojen kokonaismäärä vähenee ensi vaalikaudeksi 785:stä 736:een.

Hix ja kumppanit ovat laatineet ennusteensa europarlamentin paikkajaosta mylläämällä viimeisimmät kansalliset gallupnumerot itse kehittämänsä tilastollisen mallin läpi.

Parlamentin suurimmista ryhmistä konservatiivit eli EPP säilyttää asemansa suurimpana, mutta ennusteen mukaan sen paikkamäärä putoaa 37 prosentista 35 prosenttiin. Sosialistiryhmä PESin parlamenttipaikat vähenevät 217:stä 194:ään. Prosentuaalisesti sen paikkamäärä putoaa 27:stä 26:een,

Kaiken kaikkiaan uudesta parlamentista tulee ennusteen mukaan nykyistä sirpaloituneempi, koska monet pienet ryhmät ovat parantamassa asemiaan.

Suomessa vaalien suurimmaksi häviäjäksi ennakoidaan myös Hixin laskelmissa keskustaa, jonka meppimäärä putoaisi nykyisestä neljästä paikasta kahteen.

Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien vaaliliitolle povataan yhtä parlamenttipaikkaa. Kokoomus säilyttäisi neljä paikkaansa ja Sdp menettäisi yhden kolmesta parlamenttipaikastaan.

eurovaalit 


Lisää aiheesta:



Viite