Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Lehmä.
GM-dieetti? EU haluaa kansalaisille tietoa käytetystä rehusta. SXC

GM-dieetti? EU haluaa kansalaisille tietoa käytetystä rehusta.

Euroopan parlamentti haluaa merkin gm-lihalle

30.3.2009 8.20

Taina Tervonen

Kuluttajalla on oikeus tietää, onko kaupassa myytävä liha, maito tai munat tuotettu geenimuunnellulla rehulla. Näin totesi Euroopan parlamentti äänestäessään merkintäpakon puolesta viime keskiviikkona osana niin sanottua uuselintarvikedirektiiviä.

”Eurooppalaiset kuluttajat kaihtavat geenimuunneltua ruokaa, ja koska geenimuunnelluista kasveista tuotettu ruoka pitää merkitä, sitä ei kaupoista juurikaan löydy. Sen sijaan rehun kohdalla on ammottava porsaanreikä, joka on salakuljettanut geenimuuntelun ruokapöytiimme”, totesi euroedustaja Satu Hassi (vihr).

Euroopassa käytettävästä rehuksi tarkoitetusta soijasta suuri osa tuodaan Brasialiasta ja Argentiinasta, joissa geenimuunnellun rehun osuus on suuri, Hassi muistuttaa.

”Eurooppalaisilla on oikeus tietää, tukevatko he syömänsä maidon, munien ja lihan kautta ylikansallista geenimuuntelubisnestä.”

Seuraavaksi direktiivistä keskustellaan neuvostossa. Suomen kanta asiaan vaikuttaa ristiriitaiselta. Kun suomalaiset siantuottajat  toissakesänä ilmoittivat siirtyvänsä gm-rehuun, sekä pääministeri Matti Vanhanen ja maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila vaativat merkintäpakkoa kotimaassa.

Brysselissä Suomi on kuitenkin profiloitunut gm-ystävällisenä maana. Maaliskuun alussa Suomi äänesti vähemmistössä komission ehdotuksen puolesta, joka olisi pakottanut Unkarin ja Itävallan peruuttamaan gm-viljelykiellon. Ainoastaan Britannia, Ruotsi, Hollanti ja Viro olivat Suomen kannalla – muut maat puolustivat jäsenmaiden oikeutta kieltää gm-viljely.

”Onko Suomen linja se, että pääministeri puhuu kauniita, mutta kun ministerineuvostossa tehdään varsinaisia päätöksiä, hallitus toimiikin aivan päin vastoin”, Hassi tivaa.

Parlamentin äänestyksessä kaikki keskustan mepit äänestivät merkintäpakkoa vastaan.

ruoka  geenimuuntelu 


Lisää aiheesta:



Viite