Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Eva: Ilmastonmuutos ei enää herätä hysteriaa

24.3.2011 14.58

Noora Jussila

Asenteet ympäristönsuojelua kohtaan ovat aiempaa välinpitämättömämpiä, kertoo tuore Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan arvo- ja asennetutkimus. Tammi-helmikuussa tehtyyn kyselytutkimukseen vastasi 1 918 henkilöä.

Sen mukaan "ilmastonmuutos ei enää herätä kansassa hysteriaa", vaikka seitsemän kymmenestä vastaajasta onkin sitä mieltä, että ilmastonmuutos on aikamme merkittävin ympäristöuhka. Kaikkien väestöryhmien enemmistö on sitä mieltä, että ilmastonmuutoksen torjumisella on kiire.

Tutkimuksen mukaan ihmisten into tinkiä omasta elintasostaan saaste- ja ympäristöongelmien vähentämiseksi on laskussa. Yli puolet vastaajista tosin ilmoittaa olevansa valmiita tinkimään omasta elintasostaan tästä syystä. Kaikkein innokkaimpia tinkimään ovat naiset, nuoret, koulutetut ja etenkin vihreiden kannattajat. Ero on selvä myös suurissa kaupungeissa ja maaseudulla asuvien välillä.

"Syrjäalueilla asuvien kannoissa voi kuulla huolen siitä, kuinka 'etelän joutoväki' suojelee heiltä pois heidän elinkeinonsa", tutkimuksessa todetaan.

Seikkaperäisesti kirjoitetussa tutkimuksessa mainitaan myös, että 1980-luvun alussa ekologisen tietoisuuden lisääntyminen loi jännitteitä Suomen yhteiskunnalliseen ilmastoon.

"Sittemmin vaihtoehtoväen edustama oppi on institutionalisoitunut osaksi poliittista järjestelmää. Menestyskään ei ole ollut huono: tokko monikaan kuvitteli, että Koijärven kettingeissä kasvaa ministereitä", tutkimuksessa todetaan.

ilmastonmuutos 




Viite