Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Globaaleja ratkaisunpoikasia

4.2.2009 16.40

Noora Jussila

Jos oikein tarkkaan kuuntelee, kuulee miten vesi virtaa Suomen ympäristökeskuksen putkistoissa. Olemme professori Juha Kämärin kanssa oikeastaan veden ympäröimiä, vaikka emme edes näe sitä.

Kämäri on Euroopan unionin rahoittaman Scenes-hankkeen koordinaattori ja osallistuu osana Suomen delegaatiota maaliskuussa Istanbulissa järjestettävään vesifoorumiin.

Vesifoorumi on maailman suurin vesitapahtuma ja sen järjestää World Water Council, eli WWC, jo viidennen kerran.

Kämärin mielestä vedestä puhutaan ainakin tänä vuonna riittävästi, välillä liikaakin. Istanbulin vesifoorumissa käsiteltävien teemojenkin määrä on noussut yli kahdensadan.

”Kyllä ne kattavat hyvin vesikysymyksen.”

Jättiläismäisestä vesifoorumista on ainakin se hyöty, että vesi saa huomiota. Mahdollisuudet ratkaista vesiongelmia ovat sen sijaan käytännössä heikot.

Edellinen vesifoorumi järjestettiin Meksikossa 2006 ja se keräsi yli 15 000 osallistujaa.

”Ei siellä todellisuudessa pystytä neuvottelemaan tai edistämään asioita. Vuorovaikutusta ja tiedon vaihtoa tämän tyyppiset kokoukset ovat. Joissain asioissa mahdollisesti päästään eteenpäin”, Kämäri sanoo.

Lisäsävyä kokoukseen tuo myös isäntämaa Turkki, jolla on aivan omat vesiongelmansa. Lisääntyvä turismi ja tehostuva maatalous imevät maata kuiviin. Eufrat- ja Tigris-jokien veden käyttö aiheuttaa myös jännitettä alavirran maiden kanssa.

Euroopan vesiskenaarioita kartoittavaa Scenesia varten Kämäri on perehtynyt etupäässä Euroopan vesitilanteeseen. Hankkeen tarkoituksena on selvittää vesitilanteen pitkän aikavälin muutoksia.

Euroopassa vesi on yksi kuumimmista ympäristökysymyksistä. Etelä-Euroopassa vesi on loppumassa, Itä- ja Pohjois-Euroopassa on huoli veden laadusta.

”Vaihtelu sekä veden määrässä että laadussa on kiihtymässä. Etelä- ja Keski-Euroopassa tullaan painimaan sekä tulvien että kuivuuden kanssa.”


Lisää aiheesta:



Viite