Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Greenpeace: Jälleenkäsittelylaitokset turvallisuusriski

12.9.2011 17.17

Lasse Leipola

Greenpeace pitää Marcoulen kaltaisia jälleenkäsittelylaitoksia turvallisuusriskinä.

”Se on yksi harvoja asioita, joista olemme jopa Säteilyturvakeskuksen kanssa samaa mieltä. Näissä laitoksissa käsitellään materiaaleja, joita voi käyttää esimerkiksi terrori-iskuihin. Lisäksi laitoksia on vähän suhteessa ydinvoimaloihin, jolloin kuljetusmatkat ovat pitkiä”, sanoo energiavastaava Jehki Härkönen.

Hän muistuttaa, ettei laitos kuulunut Ranskan hallituksen Fukushiman jälkeen aloittamien turvallisuustarkastusten tai EU:n stressitestien piiriin.

”Siltä osin sen turvallisuus on heikommalla tasolla kuin sähkön tuotantoon käytetyissä ydinvoimaloissa”, Härkönen sanoo.

Marcoulen kaltaisia laitoksia, joissa valmistetaan niin sanottua MOX-polttoainetta, on vähän, sillä polttoaineelle ei ole kovin paljoa kysyntää. Euroopassa niitä on pian enää Ranskassa ja Venäjällä.

”Britanniassa oli yksi, joka päätettiin elokuussa sulkea taloudellisesti kannattamattomana.”

Härkönen kuitenkin muistuttaa, että nykyisten tietojen valossa vaikuttaisi siltä, että kyseessä on teollisuus- ei ydinonnettomuus.

Hän ei halua myöskään kommentoida sitä, että Olkiluodon kolmatta reaktoria rakentava Areva on Marcoulen voimalan omistaja.

”Sitä, miten tämä vaikuttaa Arevan julkisuuskuvaan, voi pohtia sitten, kun onnettomuuden tarkka syy on tiedossa.”




Viite