Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Walter Siegmund / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Öljynjalostamo.
Pääpahis? Öljyn ja hiilen poltto aiheuttaa valtaosan päästöistä ja niiden merkityksen odotetaan kasvavan entisestään. Kuvassa yhdysvaltalainen öljynjalostamo Washingtonin osavaltiosta.Walter Siegmund / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Pääpahis? Öljyn ja hiilen poltto aiheuttaa valtaosan päästöistä ja niiden merkityksen odotetaan kasvavan entisestään. Kuvassa yhdysvaltalainen öljynjalostamo Washingtonin osavaltiosta.

Guardian: Vuodettu IPCC-raportti patistaa ripeisiin toimiin

17.1.2014 8.55

Lasse Leipola

Nykyiset päästövähennystoimet ovat täysin riittämättömiä IPCC:n julkaisemattoman raportin mukaan, uutisoi vuodetun luonnoksen käsiinsä saanut brittilehti Guardian.

Luonnoksessa muistutetaan, että päästöt kasvoivat vuosina 2000–2010 keskimäärin 2,2 prosenttia vuodessa, kun vuosituhannen vaihdetta edeltäneinä kolmena vuosikymmenenä kasvu oli keskimäärin 1,3 prosenttia vuodessa. Taustalla on paitsi globaali talouskasvu myös väestönkasvu.

Raportin mukaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuus, joka on nykyisin noin 400 ppm:ssä, pitäisi saada rajoitettua 530 ppm:ään. Käytännössä tämä vaatisi globaalien päästöjen leikkaamista 40–70 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

IPCC:n viides arviointiraportti julkaistaan kolmessa osassa. Ilmastonmuutoksen tieteellistä perustaa käsitellyt osa julkistettiin viime syksynä. Seuraava, ilmastonmuutoksen vaikutuksia käsittelevä osa on määrä julkistaa maaliskuun lopulla. Hillitsemistä käsittelevä raportti julkaistaan syksyllä 2014.

ilmastonmuutos 




Viite