Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hallitus petaa Pallakselle lähes 200 vuodepaikkaa lisää

8.10.2009 14.31

Josi Tikkanen

Hallituksen tänään tekemä lakiesitys mahdollistaa rajoitetun lisärakentamisen Pallakselle. Esityksen mukaan Pallastunturin matkailukeskuksen majoituskapasiteettia saa kasvattaa 320 vuodepaikkaan.

Tällä hetkellä vuodepaikkoja on 130. Rakennusten kerrosalaa saisi kasvattaa nykyisestä 2 400 neliömetristä 10 000 kerrosneliömetriin.

Päätös syntyi hallituksessa äänestyksen jälkeen. Vihreät ministerit Anni Sinnemäki ja Tuija Brax äänestivät esitystä vastaan.

Suomen luonnonsuojeluliiton hallituksen puheenjohtaja Risto Sulkava huomauttaa, että kasvavat kävijämäärät kuluttavat ympäristöä. Lisäksi kriittinen ongelma on jätevedenpuhdistus.

"On arvioitu, että jätevedenpuhdistamon puhdistusteho ei riitä yli 300 hengelle", Sulkava sanoo.

Ympäristöväki on pelännyt, että Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa olevan hotellin laajennuksesta tulee luonnonsuojelun kannalta vaarallinen ennakkotapaus.

Lisäksi lakiesityksessä osoitetaan varaus uudelle, enintään 500 kerrosneliömetrin suuruiselle Metsähallituksen luontokeskukselle, koska tällä hetkellä alueella toimivan luontokeskuksen tilat eivät esityksen mukaan riitä kasvavan matkailukeskuksen asiakkaille.

Hallituksen esityksen mukaan lisärakennukset eivät saa olla korkeampia kuin nykyinen hotelli. Lisäksi rakentaa saa vain alueelle, joka on jo menettänyt luonnontilansa.

Valtioneuvosto liitti lakiesitykseen kaksi lausumaa. Toisessa lausumassa edellytetään yksityiskohtaisen Natura-arvioinnin tekemistä, kun rakentamisen ehtona oleva asemakaava laaditaan. Näin varmistettaisiin, ettei hanke heikentäisi merkittävästi kansallispuiston Natura 2000 -verkostoon kuuluvaa aluetta.

Luonnonsuojeluliiton Sulkanen pelkää, että lakiesitys asettaa kovia paineita ympäristökeskukselle, kun se arvio hanketta asemakaavavaiheessa.

"Natura-arviointi olisi kannattanut tehdä jo ennen lakiesitystä", Sulkanen sanoo.

Toinen lausuma korostaa Pallas-Yllästunturin ja Kolin kansallispuistojen poikkeuksellista asemaa niissä sallitun rajoitetun matkailurakentamisen osalta. Vastaavaa rakentamista ei tulla sallimaan kyseisten kansallispuistojen muilla alueilla tai maamme muissa kansallispuistoissa.

Rakentaminen kansallispuistoissa on Suomessa luonnonsuojelulain nojalla pääsääntöisesti kielletty. Pallas-Yllästunturin ja Kolin kansallispuistot ovat poikkeuksia maamme 35 kansallispuiston joukossa, sillä niissä on ollut majoituspalveluja jo ennen kansallispuiston perustamista.  




Viite