Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

He ovat ehdolla vihreiden kärkipaikoille

17.12.2013 14.40

Jukka Vahti

Euroopan vihreät valitsee kärkiehdokkaansa avoimella esivaalilla, jossa voivat äänestää kaikki, jotka allekirjoittavat vihreät tavoitteet. Esivaali jatkuu verkossa tammikuun 28. päivään asti. Puolueiden kärkiehdokkaat ovat samalla niiden ehdokkaita Euroopan komission johtoon.

Vihreillä ehdokkaita kärkiehdokkaiksi on neljä: saksalaiset Ska Keller ja Rebecca Harms, ranskalainen José Bové sekä italialainen Monica Frassoni. Vihreä Lanka esittelee ohessa lyhyesti vihreiden ehdokkaat kärkiehdokkaiksi.

Ska Keller, Saksa: 32-vuotias ensimmäisen kauden europarlamentaarikko. Lähtee eurovaaleihin teemoinaan maahanmuutto ja nykyistä solidaarisempi talouspolitiikka. Keller on parlamentissa kansainvälisen kaupan valiokunnan jäsen sekä kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan varajäsen. Keller on erikoistunut maahanmuuttokysymyksiin ja EU:n ja Turkin välisiin suhteisiin. Keller on Suomen vihreiden valtuuskuntaan kuuluvan Markus Draken puoliso.

Rebecca Harms, Saksa: 57-vuotias toisen kauden europarlamentaarikko, vihreän parlementtiryhmän toinen puheenjohtaja. Erikoistunut ympäristö- ja erityisesti ilmastopolitiikkaan. Ollut ilmastonmuutosta käsittelevän väliaikaisen valiokunnan varapuheenjohtaja vuosina 2007–2009 sekä teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan jäsen vuosina 2004–2009, nyt valiokunnan varajäsen. Harms on koulutukseltaan puutarhuri ja on tehnyt useita dokumenttielokuvia.

José Bové, Ranska: 60-vuotias ensimmäisen kauden europarlamentaarikko ja maanviljelijä. Europarlamentissa Bové on maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnan varapuheenjohtaja. Bovélla on pitkä kokemus kansalaisaktivismista muun muassa globlisaatiokriittisestä liikkeestä. Hän oli myös perustamassa Attacia. Bové on geenimuunnellun ruuan intohimoinen vastustaja. Laajempaa huomiota hän sai vuonna 1999, kun hän kumppaneineen tuhosi rakentella olleen McDonald´sin ravintolan Millan kaupungissa Ranskassa. Vuonna 2007 Bové oli ehdokkaana Ranskan presidentiksi.

Monica Frassoni, Italia: 50-vuotias, meksikossa syntynyt poliitikko on Euroopan vihreän puolueen toinen puheenjohtaja. Frassoni on ollut europarlamentin jäsen kahden kauden ajan vuosina 1999–2009. Vuosina 1999–2004 hän edusti parlamentissa Belgian ranskankielistä vihreää puoluetta ja vuosina 2004–2009 Italian vihreää puoluetta. Frassonin teemoja eurovaaleissa ovat EU:n päätöksentekorakenteiden muuttaminen demokraattisemmaksi ja samalla tiiviimmiksi sekä talouden vihertäminen.

Lähteet: EGP, Wikipedia, ehdokkaiden kotisivut




Viite