Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Köpiksen jälkipyykki käynnistyy huomenna

15.1.2010 12.47

Lasse Leipola

EU-maat pohtivat huomenna lauantaina Espanjan Sevillassa YK:lle ilmoitettavia päästövähennyksiä. Viime joulukuussa järjestetyssä Kööpenhaminan ilmastokokouksessa sovittiin, että kunkin maan tulee ilmoittaa suunnittelemansa päästövähennykset tammikuun loppuun mennessä.

EU:ssa on sovittu 20 prosentin vähennyksistä vuoteen 2020 mennessä. Jos Kööpenhaminassa olisi saatu tiukempi sopimus, lukua olisi korotettu 30 prosenttiin. EU:n täytyykin nyt päättää ilmoittaako se YK:lle 20 vai 30 prosenttia vai jotain muuta.

Suomesta kokoukseen lähtevät ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka sekä ilmastoneuvottelija Sirkka Haunia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tavoitteen korottaminen 30 prosenttiin ei ole todennäköistä, sillä monilla jäsenmailla on ongelmia jo nykyisen 20 prosentin kanssa. Toisaalta ympäristöjärjestöt väittävät, että taantuman vuoksi päästöt vähenevät jo muutenkin lähelle 20 prosenttia.

Yhdessä Yhdysvaltojen kanssa Kööpenhaminan loppuratkaisun rutistaneet Kiina, Intia, Brasilia ja Etelä-Afrikka järjestävät keskinäisen kokouksensa ensi viikon lopulla, jossa ne pohtivat yhdessä YK:lle ilmoitettavia tavoitteita.

Oman kokouksensa järjestää ensi viikolla myös Bolivia, joka on kutsunut mukaan ne maat ja järjestöt, jotka haluavat huomattavasti Kööpenhaminassa sovittua tiukemman ilmastosopimuksen. Guardianin mukaan ainakin Kuuban ja Venezuelan odotetaan osallistuvan tähän kokoukseen.

Eri maiden Kööpenhaminassa esittämät päästövähennystavoitteet johtaisivat arvioiden mukaan noin 3,5 asteen lämpenemiseen. Kahta astetta on pidetty rajuimpien vaikutusten kannalta kriittisenä rajana.

ilmastoneuvottelut 


Lisää aiheesta:



Viite