Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Huuhtooko sade totuuden turpeesta esiin? "Täysin väärä kuva päästöistä"

25.7.2012 15.43

Lasse Leipola

Suomen luonnonsuojeluliitto pelkää, että kesän rankkasateet ovat tehneet vesien suojelusta mahdotonta monilla turvetuotantoalueilla. Järjestön mukaan ainakin Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla vedet ovat tulvineet tänä vuonna yli suojelurakenteiden, murtaneet patoja ja huuhtoneet laskeutusaltaista maa-aineksia vesistöihin.

SLL:n tiedotteen mukaan jopa 90 prosenttia koko vuoden orgaanisen aineen päästöistä voi syntyä muutaman ylivaluntapäivän aikana. Päästöt eivät näy vaikutusarvioinnissa, koska lyhytkestoisten rankkasateiden aikana ei yleensä tehdä mittauksia ja hetkellinen kuormituspiikki jää näkymättömiin.

"Viranomaisten antamissa turveluvissa on yleensä määrätty käynnistämään häiriötilanteissa erityistarkkailu vesistöön päätyvien haittojen toteamiseksi. Jos luvan haltijat noudattaisivat lupaehtoja, heidän tulisi pikavauhtia aloittaa tehotarkkailu rankkasateilla. Epäilemme, että ilmoituksia jätetään tekemättä ELY-keskuksille ja rikotaan näinkin lupaehtoja", puheenjohtaja Risto Sulkava sanoo järjestön tiedotteessa.

"Turveteollisuuden raportit ovat antaneet täysin väärän kuvan päästöjen kokonaismäärästä. Huippuvirtaamien päästöjenmerkitys kokonaispäästöihin on ollut tiedossa 1980-luvulta saakka. Nyt nämä todelliset ongelmakohdat on vihdoin saatava osaksi ympäristölupajärjestelmää."

turvetuotanto 




Viite