Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Ilman vuosi alkoi – muuttuuko mikään?

7.1.2013 15.52

Päivi Hujakka

Kahdeksantoista eurooppalaista ympäristö-, terveys- ja kuluttajajärjestöä vaatii ilman epäpuhtauksille tiukempia raja-arvoja ja päästökattoja sekä lainsäädännön porsaanreikien tukkimista.

Suomen luonnonsuojeluliitto lähetti Ilman vuoden 2013 alussa ympäristöministeri Ville Niinistölle sekä työ- ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelle ilmanlaadun parantamiseen tähtäävät tavoitteet.

Järjestöjen mielestä on korkea aika asettaa kunnianhimoiset raja-arvot sekä päästökatot kaikille ilman epäpuhtauksille. Näiden on sisällettävä myös noki ja typpimonoksidi, jotta ilmanlaatulainsäädännön jälkeenjääneisyys korjataan.

Nykyisin EU:n päästöraja-arvot ovat osittain löyhempiä kuin YK:n maailman terveysjärjestön WHO:n arvot.

Tiukempien raja-arvojen sekä päästökattojen lisäksi tarvitaan ilmanlaadun ja päästöjen mittaamista sekä säädösten parempaa noudattamista.

Puheenjohtaja Risto Sulkava Suomen luonnonsuojeluliitosta ihmettelee miksi kaikkia toimia ilmanlaadun parantamiseksi ei ole otettu aiemmin käyttöön.

"Ilman epäpuhtaudet aiheuttavat astmaa, sydän- ja verisuoni- sekä keuhkosairauksia, joista aiheutuu vuosittain lähes 2000 ennenaikaista kuolemaa Suomessa. Ilman epäpuhtaudet alentavat myös luonnon monimuotoisuutta ja edistävät ilmastonmuutosta. Ilman epäpuhtauksien aiheuttamat ympäristö- ja terveyshaitat tulevat kalliiksi yhteiskunnalle”, Sulkava sanoo.

EU:n ympäristökomissaari Janez Potonik on julistanut alkaneen vuoden Ilman vuodeksi.

Ilman vuosi  Suomen luonnonsuojeluliitto Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.

Vihreä Lanka 3/2019

Lue

Vihreä Lanka

3/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri